To je to što me zanima!

Pandemija je utjecala i na trgovce informatičke opreme: Nedostaje radnika i proizvoda

Poslovanje u sektoru prodaje informatičke opreme od početka krize uzrokovane pandemijom suočava se s problemima opskrbe proizvodnim i ljudskim resursima. Uz to, nedavni porast cijena utjecao je i na njihove proizvode
Vidi originalni članak

Stolna računala, routeri i modemi, SSD diskovi, monitori, pisači, USB prijenosna memorija, tablet računala, igre i igraće konzole, tipkovnice i miševi, laptopi, web kamere i ostala informatička oprema od početka pandemije dobro se prodaje - neki čak bilježe i porast prodaje. U čemu je onda problem? 

Zalihe informatičke opreme brzo su se ispraznile, a nove dostave proizvoda koje bi trebale zadovoljiti potrebe potrošača kasne. Većini vlasnika i trgovaca informatičke opreme najvažniji poslovni zadatak postala je opskrba zaliha. Osim u nedostatku proizvoda, problem leži u radnoj snazi. Tržište informatičke opreme osjeća goleme gubitke kvalificiranih radnika

Pandemijski izazovi 

Tvrtka Mikronis jedan je od vodećih hrvatskih isporučitelja računala i opreme, a ove godinu obilježava 20 godina poslovanja. Trenutno drže oko 10% tržišta prijenosnim računalima u Hrvatskoj i posebno su ponosni na podršku koju se trude pružiti svakom klijentu. Osim na njihov ovlašteni servis, kupci se mogu osloniti na stručno i školovano osoblje.

Radnu snagu pronalaze putem usmenih preporuka ili kroz oglase, što se od početka pandemije pokazuje kao vrlo izazovna misija. Kvalitetno osoblje sve teže pronalaze, čemu svjedoči i direktorica Mikronisa Gordana Puhelek

- Osim formalnog znanja koje je potrebno za radno mjesto, vrlo je važno da zaposlenici imaju volju za učenjem i razvojem specifičnih znanja koja su potrebna za posao. Tražimo i informatičku pismenost, samoinicijativnost i produktivnost. Nažalost, trenutno je vrlo ograničena dostupnost adekvatne radne snage - objašnjava.

Gorući problemi u sektoru prodaje informatičke opreme 

U tvrtki informatičke opreme Proaxis, koja opskrbljuje mnoge svjetske kompanije, kako opremom tako i naprednim tehnološkim rješenjima, spominju slične probleme. Dugogodišnje iskustvo u distribuciji informatičke opreme naučilo ih je da su za ovaj posao ključni djelatnici

Direktor tvrtke Hotmir Brkić kaže kako posebnu pažnju posvećuju selekciji i zapošljavanju svojih radnika te priznaje da je to postalo vrlo teško u pandemiji. Uz manjak radne snage, objašnjava nam da postoje i mnogi drugi problemi u ovom sektoru. 

- Problema ima mnogo, a trenutno su gorući u odljevu kvalificirane i školovane radne snage te u utjecaju inozemnih poslodavaca na tržište rada, kao i u logističkom/dobavnom lancu. Ne pomažu ni značajni porast ulaznih cijena opreme te materijalnih troškova - nabrojio je direktor. 

Nedostatak informatičke opreme 

Upravo su problemi u logističko-dobavnom lancu stvorili nestašice informatičke opreme. Iz tog razloga se, kaže direktor, planiranje zaliha popelo visoko na ljestvici prioriteta tvrtke Proaxis. 

- Pandemija je znatno utjecala na naš rad u smislu izuzetnih poremećaja u dobavnom kanalu te u značajnom rastu ulaznih cijena. Zato je i došlo do trajne promjene načina poslovanja - govori Hotmir Brkić.

Direktorica Mikronisa slaže se s tim da je jedan od najvećih poslovnih izazova trenutno opskrbiti sva njihova prodajna mjesta dovoljnom količinom kvalitetne robe. Od početka pandemije bilježe veliku potražnju za informatičkom opremom, a posebno gaming segmenta, što je potaknulo porast web prodaje. Na webu su kupovali i oni koji nikad ne kupuju online. 

- Globalna nestašica čipova ispraznila je zalihe proizvođača, što nam trenutno zadaje najveće probleme jer ne uspijevamo pokriti potražnju za informatičkom opremom. Lanci opskrbe od početka krize ne mogu pratiti potražnju i upravo nas je taj nedostatak opreme prisilio da u web prodaju uvrstimo i ostale kategorije, poput bijele tehnike, malih kućanskih uređaja, aparata za njegu tijela, elektroniku, sport i rekreaciju - pojasnila nam je Gordana Puhelek. 

Želimo vas podržati u rastu i razvoju vašeg poslovanja i zato kompletna poslovna rješenja za vaš ne tako mali biznis potražite na pravome mjestu. A1 - tehnologija po mjeri vašeg posla!
Idi na 24sata

Komentari 32

  • sljastrava 25.10.2021.

    Super

  • Šišmiš 25.10.2021.

    Zatrpan sam mailovima sa popustima gadnim. Dakle ovo ne pije vodu. Da nema ušljivog PDVa koji su sad počeli naplaćivat i na čačkalicu , sve bi bilo u redu. Ali nitko ne želi poslovat po ucjenjivačim uvjetima države. Radije nećemo radit ništa, nego radit za lopove iz zločinačke.

  • shihan 25.10.2021.

    hvala Bogu,vratimo sa na olovku i papir,dok je vrijeme

Komentiraj...
Vidi sve komentare