To je to što me zanima!

Posao je započela preko ‘fejsa’, a sad ima obrt

Na nagovor prijateljice Ivana Jurić prodavala je haljine na društvenim mrežama. Posla je bilo sve više, a danas ima showroom i dvije zaposlene djelatnice
Vidi originalni članak

San svakoga mladog čovjeka je raditi posao koji voli i pristojno od njega živjeti. Upravo to ostvarilo se Ivani Jurić, koja je prije tri i pol godine osnovala obrt Ivana Jurić Design u Ilici 49. Ova 30-godišnjakinja nakon srednje škole u Zadru, smjer odjevni tehničar, u Zagrebu je završila Tekstilno-tehnološki fakultet.

Izučila zanat

- Poslovi u vrijeme studija nisu me uvijek ispunjavali, ali sam tim plaćama mogla umanjiti izdavanja svojih roditelja, koji su mi pomagali. Između ostalog, bila sam u prvoj ekipi prodajnih savjetnika za H&M u Hrvatskoj. Kasnije sam kratko radila za Zepter. Ljeti sam provodila na moru, radeći kao sezonac na recepciji - priča ova magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, koja je kao djevojčica voljela crtati i njezinoj su se likovnoj sposobnosti i talentu divili još u osnovnoj školi. U svom je Zadru, priča, izučila zanat, a upisom na fakultet znanje u izradi krojeva dopunila te je mnogo naučila o konstrukciji odjeće i modeliranju krojeva. Fokus joj je oduvijek bio na izradi odjeće za ženu, uglavnom svečanih haljina. I onda je, igrom slučaja, na nagovor tadašnje cimerice, otvorila profil na Facebooku na kojem je objavljivala fotografije haljina koje je dizajnirala i sašila.

- Sa svakom objavom nove fotografije imala sam sve veći broj fanova i lajkova. Moje haljine odjednom su postale tražene ne samo u Zagrebu nego i diljem Hrvatske - govori Ivana o svom poslovnom uspjehu. Prije tri i pol godine otvorila je i svoj showroom.

Samozapošljavanje

- U to vrijeme HZZ je pokrenuo projekt samozapošljavanja, koji je sufinanciranjem potpomogao i otvaranje obrta. Uz financijsku potporu roditelja i sestre odlučila sam pokrenuti vlastiti biznis. Bilo je teških trenutaka, borbe za opstanak, neumornog rada i do 15 sati na dan. No mama mi je uvijek govorila da će se trud i rad isplatiti… I evo me sad tu gdje jesam - govori Ivana, koja zbog opsega posla trenutačno zapošljava još dvije djelatnice. Koliko je važno digitalno obrazovanje, ističe, ona je pravi primjer jer je tako i pokrenula posao, a zahvaljujući internetu, upiti za njezine kreacije pristižu iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Austrije, BiH, Njemačke, Švicarske…

- Znam da je ljudima teško i da se većina žali na uvjete i okolnosti u našoj državi… No ja sam sretna i zadovoljna životom u Zagrebu. Pristup informacijama i razni poticaji Grada Zagreba za obrtnike meni su puno značili. Novcem od poticaja preuredila sam svoj showroom do neprepoznatljivosti. Nisu to bili veliki iznosi, ali meni su dali vjetar u leđa - govori Ivana i poručuje mladim te ambicioznim ljudima da idu za svojim snovima, da rade na sebi i da ne odustaju.

Dani puni obveza

Ivanin radni dan ispunjen je obvezama u showroomu, u kojem radi od 8 do 15 sati na dan, ovisno o opsegu posla. Već u jutarnjim satima ide u nabavu materijala, a dvije djelatnice za to vrijeme u radionici kroje i šivaju naručene haljine.

- Skiciram modele, uzimam mjere, savjetujem individualno, predlažem koji materijal ide za određeni kroj ili uz određenu liniju tijela - priča Ivana, koja osim šivanja po mjeri u ponudi ima i vlastite kreacije. Svaka kupljena haljina se prilagodi klijentici, tako da se haljina odmah skrati ili suzi i to je uključeno u cijenu. Kvalitetu njezinih haljina prepoznale su i poznate dame s naše estrade. Njezine modele nosile su Jelena Rozga, Danijela Martinović, Lidija Bačić, Alka Vuica, Sandra Bagarić, Ana Begić Tahiri...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare