To je to što me zanima!

Psorijatični artritis ne bira - pogađa i djecu i odrasle, a ovo su početni simptomi bolesti

Ova 'dvolična' bolest uništava pacijenta izvana i iznutra, a za uspješno liječenje iznimno je važno rano otkrivanje bolesti. U razgovoru s liječnikom doznajemo koje simptome nikako ne bi trebalo zanemariti
Vidi originalni članak

Imao sam vrlo agresivan početak psorijatičnog artritisa. Patim od nesnosnih bolova u zglobovima ruku i stopala i jedva trpim konstantno pucanje kože. To utječe na moj svakodnevni život i borim se s tim godinama. Još pokušavam prestati ljutiti se na ovu bolest... Svjedočanstva poput ovoga dobro su poznata reumatologu Simeonu Graziju, koji nam je otkrio sve o ovoj bolesti. 

Psorijatični artritis kronična je upalna reumatska bolest povezana s kožnom bolesti psorijazom. Godišnje ova bolest pogađa oko 100 milijuna ljudi u svijetu, a kod nje je posebno problematično uspostavljanje dijagnoze. Upravo iz tog razloga liječnici upozoravaju na važnost pravodobnog uočavanja simptoma kod bolesnika. Potrebno je što prije početi terapiju jer u suprotnome može doći do teških deformacija zglobova i, posljedično, do narušene kvalitete života. 

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, prim., dr. med., otkrio nam je i tko može oboljeti, kako izgledaju simptomi ove bolesti i kome se moramo javiti na liječenje. 

Tko najviše obolijeva?

Bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi, kaže doktor Grazio, ali najčešći su slučajevi u četrdesetim godinama. Kod djece se može javiti u prve dvije godine, i to više kod djevojčica nego kod dječaka. Obilježava je zahvaćenost do četiri zgloba, a u kasnijoj dobi, između šest i dvanaest godina, bolest se razvija nepredvidivo i zahvaća podjednako oba spola. Kako je kod odraslih?

- Čini se da se u kasnijoj dobi dijagnoza psorijatičnog artritisa malo više pojavljuje u žena. Muškarci češće imaju zahvaćenu kralježnicu te imaju više strukturnih oštećenja zglobova, a kod žena je nerijetko prisutan oblik simetrične raspodjele više zahvaćenih zglobova te veće ograničenje funkcionalne sposobnosti i narušene kvalitete života - kaže naš sugovornik.

Dodaje da je za detaljnije definiranje skupina koje obolijevaju od ove bolesti potrebno dodatno istražiti stanje u Hrvatskoj. Naime, nemamo točnih podataka o prisutnosti psorijatičnog artritisa, ali može se zaključiti na temelju prijašnjih istraživanja kako se ovdje psorijatični artritis javlja u rasponu od 30 do 100 slučajeva na 10.000 stanovnika, pod pretpostavkom da je postotak slučajeva psorijaze u našem pučanstvu 3%.

Uočite simptome bolesti na vrijeme

- U oko tri četvrtine bolesnika prvo nastupi psorijaza, a potom artritis, što nam može pomoći u pravilnom dijagnosticiranju artritisa. U preostaloj četvrtini bolesnika psorijaza i artritis nastupaju istodobno ili čak prvo nastupi artritis, a potom psorijaza, što napose predstavlja izazov u ranom prepoznavanju bolesti - opisuje liječnik Grazio. 

Naš sugovornik svjedoči kako je liječnicima vrlo teško dijagnosticirati ovu bolest u njezinim počecima. Naime, ponekad se bolovi u zglobovima stopala mogu povezati s nošenjem neodgovarajuće obuće, a na primjer upala u području vratne ili slabinske kralježnice sa sindromom prenaprezanja. Zato je važno da simptome nauče uočavati i pacijenti. 

Psorijatični artritis uglavnom se razvija postupno, ali postoje i slučajevi nagle pojave bolesti. Isprva su prisutni bolovi u mišićima i zglobovima te produljena jutarnja ukočenost u zglobovima ruku i nogu, ali i donjem dijelu leđa i vrata.

- Potom nastupaju bolne otekline, obično nekoliko zglobova, što se s vremenom može proširiti na više njih, a upala hvatišta tetive mišića za kost, kao i pojava 'kobasičastih prstiju', smatraju se tipičnim znakovima psorijatičnog artritisa. Psorijaza koja je povezana s artritisom često zahvaća nokte, pa oni postaju žućkasti, zadebljani i krhki, a psorijatične promjene kože karakteristično su prisutne u vlasištu, pupčanom području, iza ušiju te u preponama i području oko anusa i spolovila - kaže.

Može se pojaviti i upala očne ovojnice, zbog koje vam slabi vid, osjetljivi ste na svjetlo te imate bol i crvenilo oka. Obratite pozornost i na neke od općih simptoma, poput povišene tjelesne temperature, zimice i tresavice, izražen opći umor ili gubitak na tjelesnoj težini.

Kome se javiti?

Prvi korak u liječenju psorijatičnog artritisa je javiti se liječniku opće medicine, koji onda pacijenta upućuje na pregled reumatologu. Nije neuobičajeno i da dermatolog predloži reumatološki pregled, s obzirom na to da većina bolesnika najprije boluje od psorijaze, zbog koje i na prvome mjestu posjećuje dermatologa. 

- U KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je i Referentni centar za spondiloartritise (u koje spada i psorijatični artritis), upravo imamo razvijenu takvu suradnju s kolegama na Klinici za kožne i spolne bolesti te prema njihovoj preporuci ranije primamo takve bolesnike na reumatološki pregled. Napose bih htio istaknuti važnost dijagnostičkog ultrazvuka, koji u rukama educiranog stručnjaka predstavlja izvrstan alat za postavljanje rane dijagnoze psorijatičnog artritisa - govori dr. Grazio.

Uzroci psorijatičnog artritisa 

Za kraj nas je zanimalo što uzrokuje ovu ozbiljnu bolest, ali prof. dr. sc. Simeon Grazio kaže da struka još nije utvrdila točan uzrok psorijatičnog artritisa. 

- Ipak, prema dosadašnjim istraživanjima, očito je da je psorijatični artritis multifaktorijalna bolest te je posljedica međudjelovanja nasljednih, imunoloških i okolišnih čimbenika. Dokazana je veća pojavnost psorijatičnog artritisa u prvih srodnika s istom dijagnozom, a utjecaj u slučaju prisutnosti psorijaze unutar obitelji je manji - objašnjava. 

S obzirom na to da samo dio bolesnika sa psorijazom obolijeva od psorijatičnog artritisa, liječnici se pitaju koji čimbenici o tome odlučuju. Dosad se već uvelike istraživalo o tome, ali isto tako dr. Grazio upozorava da su potrebna još mnoga istraživanja koja će sa sigurnošću potvrditi točne uzroke ove bolesti. Zasad su provedena istraživanja o određenim bakterijama i virusima kao okidačima bolesti, o povezanosti s određenim genima i debljinom te o važnosti mikrotraume u području hvatišta tetiva. Bez obzira na uzroke, psorijatični artritis mora se liječiti, a kako bi ga se što prije prepoznalo, potrebno je educirati ljude, upozorava naš sugovornik. 

- Edukacija bolesnika važna je sastavnica plana liječenja bolesnika sa psorijatičnim artritisom jer oni moraju biti sposobni upravljati svojim simptomima i biti zadovoljni strategijama samoliječenja i liječenja - zaključuje dr. Simeon Grazio. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • sara45678 10.10.2022.

    S išijasom vučem probleme vec preeedugo vremena. Probavala s raznoraznim gelovima, od voltaren gela, gavezove masti i slicno. Nedavno sam si naručila acuraflex kremu. Preeezadovoljna sam. Jaka je stvarno, djeluje čak i drugi dan. Definitivno moja preporuka svima https://acuraflex.hr/

  • ogidibogi 23.02.2022.

    Kortikosteroidi, Neotigason, Metotreksat, UVA terapija nisu ni malo pomogli- sad sam na biološkoj terapiji i djeluje.

  • Palenković 23.02.2022.

    Ja se s psorijazom borim od 9. God. Meni pomaže More,sunce, i Ninsko blato..ali zimi se vrati... Nema što nisam probao...

Komentiraj...
Vidi sve komentare