To je to što me zanima!

Rijetka nasljedna bolest s prikrivenim simptomima i smrtnim posljedicama

Od ovog rijetkog metaboličkog poremećaja boluje više od 60.000 ljudi u svijetu, a u Hrvatskoj su dijagnosticirana 22 slučaja. Kako bi se povećala svjesnost građana o rijetkim bolestima i važnosti pravodobne dijagnoze, svake godine 1. listopada obilježava se Međunarodni dan Gaucherove bolesti
Vidi originalni članak

Gaucherova bolest je rijetka, nasljedna, metabolička bolest koja se javlja zbog urođenog nedostatka enzima zaduženog za razgradnju lipida glukocerebrozida u stanicama.

- Prema našim spoznajama u Hrvatskoj živi 22 pacijenta s ovom rijetkom bolesti, medicinska literatura tvrdi da bi ih trebalo biti barem dvostruko više. Mi vjerujemo da su ti pacijenti neprepoznati ili pogrešno dijagnosticirani te da zbog toga njihova bolest rapidno napreduje.

Tragično u cijeloj priči je što za Gaucherovu bolest postoji efikasna terapija koja, doduše, ne dovodi do potpunog izlječenja i doživotna je, ali zaustavlja progresiju bolesti i omogućava normalan život. Zbog svega navedenog glavni zadatak je povećanje znanja o ovoj bolesti kako među medicinskim stručnjacima, tako i u širokoj javnosti - istaknula je prof.dr.sc. Jasenka Wagner Kostadinović, predsjednica Hrvatske udruge oboljelih od Gaucherove bolesti uoči Međunarodnog dana Gaucherove bolesti.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • StjepanValjak 01.10.2020.

    simptom je anemija, uvećana jetra,sjeća li vas to na nekoga

Komentiraj...
Vidi sve komentare