U Nadinu, u srcu Ravnih kotara, gdje tlo i klima stvaraju savršene uvjete za vinovu lozu, smjestila se obiteljska vinarija Ker-Vin. Njihova vinska priča duboko je ukorijenjena u prošlost – još su pradjed Marko i djed Ante živjeli vinogradarstvo, a tradiciju je 1996. nastavio Tomislav Glavić, koji je na Svečanoj akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore u srpnju primio najviše priznanje HOK-a, nagradu Zlatne ruke s poveljom. Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje ovu prestižnu nagradu istaknutim članovima za izvanredna postignuća u obrtništvu te doprinos razvoju i promicanju tog sektora.
- Obitelj je temelj svega, snaga i pokretač svakog čovjeka. Njoj pripisujem svaki svoj uspjeh - kaže Tomislav Glavić iz Nadina, koji nagradu doživljava kao krunu karijere te ističe da je to najviše priznanje koje jedan čovjek kao što je on, obrtnik, može dobiti za svoj rad.
No nije Tomislav samo to. Obrtu za keramiku 2003. godine dodaje vinogradarstvo i mijenja ime u Ker-Vin – spoj dviju ljubavi: keramike i vina.
Presudan trenutak
I danas ga u Zadarskoj županiji svi znaju i kao vrhunskoga keramičara. Obrt za keramiku i peći osnovao je još 1990. godine. Od tada je izgradio zavidnu tradiciju uz maksimalnu posvećenost zanatu.
- Cijela županija mene je poznavala kao vrhunskoga keramičara punih 35 godina, posao zadnjih pet i pol godina vodi moj sin, i to vrlo dobro - kaže nam Tomislav.
Pravi zaokret napravio je 2007., kad je na ocjenjivanju u Polači s kupažom grenachea, cinsaulta i syraha Tomislav osvojio natjecanje. Taj trenutak bio je prekretnica – od vinara amatera postao je tvorac jedne od prepoznatljivih vinskih priča sjeverne Dalmacije.
Godinu dana poslije toga počela je obnova vinograda obitelji Glavić, 2008. značila je prelazak na ekološku proizvodnju, a 2011. vina su stavili na tržište. Nije slučajno što se vinogradi nalaze upravo u Nadinu – mjestu koje danas nosi titulu najekološkijeg u Hrvatskoj. Na sedam hektara vlastitih vinograda Tomislav Glavić uzgaja međunarodne sorte poput merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i grenachea, ali i autohtone dragocjenosti – maraštinu, grk i plavinu.
Njihova strast i inovativnost potvrđena je i na natjecanjima – od 2007. do danas Ker-Vin je osvojio više od 400 medalja i 15 šampionskih titula, a svaka boca priča priču o obiteljskoj predanosti.
Vina po djeci
Vinarija Ker-Vin nudi tri linije vina, crvena vina pod nazivom Martin, bijela vina Martina i rosé vina Marta. Te linije nisu samo proizvod strasti prema vinarstvu nego su i posveta vlasnika Tomislava Glavića svojoj djeci - Martinu, Martini i Marti. Svaka linija odražava pažljivo odabrane sorte i predanost stvaranju vrhunskih vina s nadom kako će upravo njihova djeca jednog dana nastaviti njihov posao.
- Oni su moje blago i svi mi pomažu u poslu. Oni su budućnost i zalog svega ovoga. Djeca su ono što ostaje iza nas, a vino je poput života: traži strpljenje, ljubav i brigu. Kad je obitelji složna, puno toga se može napraviti - uvjeren je Tomislav, za kojeg vino nije samo posao nego način da ostavi trag, baš kao i u obrtništvu.
Vinske manifestacije
Glavić nije samo vrhunski majstor nego i aktivan član obrtničke zajednice. Uvelike je angažiran na vinskim manifestacijama, a u Nadinu je uz Željka Vrsaljka i još 10-ak istomišljenika/entuzijasta osnovao Udrugu vinogradara i vinara Nadin, a potom i Udrugu vinara Zadarske županije, 2018. godine, te aktivno pridonosi Obrtničkoj komori - u dva mandata bio je predsjednik Ceha poljoprivrede Obrtničke komore Zadarske županije te član Ceha poljodjelstva i slatkovodnog ribarstva Hrvatske obrtničke komore. Osim toga, stalni je član stručne komisije za polaganje majstorskih ispita u Obrtničkoj komori Zadar, ali i predsjednik Udruženja obrtnika Benkovac. Uz to je član Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova te nositelj viteškog lanca od 2021. godine, gdje je zamjenik predsjednika Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova i ravnatelj svih viteških svečanosti.
- Nakon 14 godina u ulozi predsjednika Udruge vinogradara i vinara Nadin povlačim se s te funkcije i prepuštam svoje mjesto nekomu mlađem. Napravili smo puno. Sad ću se lagano povlačiti sa svojih funkcija i posvetiti se djeci i dvjema unučicama, a uskoro i trećoj. Kao aktivni član ostat ću u svim udrugama, ali ne na vodećim funkcijama - kaže ponosni djed, koji planira posaditi i još malo vinograda.
A svima koji žele baviti se vinogradarstvom poručuje da to nije lagan posao te kako je bolje da se u to ne upuštaju ako nemaju ljubavi.
- Vinari koji nemaju svoj vinograd mogu kupiti najbolje grožđe i proizvesti najbolje vino. A ljudima koji žele baviti se vinogradarstvom i vinarstvom vrlo je teško. Mislim da nema zahtjevnije grane poljoprivrede - kaže Tomislav Glavić, koji vlastitim primjerom pokazuje kako spoj tradicije i inovacije može stvoriti dugotrajan i prepoznatljiv obrtnički brend, ali i da se upornim radom te zajedništvom može mnogo postići.