To je to što me zanima!

Zbog oca ortopedije smrtnost u 1. svjetskom ratu pala za 60%: Što ovi stručnjaci rade danas?

Znate li da čovjek ima 206 kostiju, oko 350 zglobova, 600 mišića, 4000 tetiva i 900 ligamenata? I da za njihovo zdravlje i pravilnu funkciju već više od tri stoljeća brinu ortopedi? Čime se danas najviše bave, otkriva specijalist ortopedije
Vidi originalni članak

Riječ "ortopedija" skovao je 1741. godine francuski liječnik Nicolas Andry de Bois-Regard, a u sebi sadrži grčku riječ "orthos", koja znači ispravan, odnosno lišen deformacija, i "paidos", što znači dijete. Dakle, kao što sam pojam govori, ova se grana medicine u začetku bavila isključivo ispravljanjem deformiteta mišićno-koštanog sustava kod djece. Tad je ujedno nastao simbol ovog polja: iskrivljeno stablo koje je užetom vezano za ravan štap. Četrdesetak godina nakon toga liječnik i pionir na polju ortopedije Jean-André Venel osnovao je u Švicarskoj prvi ortopedski institut za liječenje dječjih koštanih deformacija, piše Britannica.

Razvoj ove grane medicine u 19. stoljeću seli se u Veliku Britaniju, gdje se u to vrijeme rodio čovjek kojeg danas nazivamo ocem ortopedije. Hugh Owen Thomas velški je kirurg koji je, uz svojeg nećaka sir Roberta Jonesa jedan od najzaslužnijih ljudi u razvoju i popularizaciji ortopedije. Jonesova je praksa i ekspertiza posebno korištena tijekom Prvog svjetskog rata, a zagovaranje korištenja ujakove ortopedske inovacije, takozvane Thomasove udlage, koja služi i dan danas za stabiliziranje prijeloma bedrene kosti i sprečavanje infekcije, dovelo je do snižavanja stope smrtnosti s 80 na 20% do kraja rata, kako prenose neki izvori. Napori Roberta Jonesa također su doveli do osnivanja mnogih vojnih ortopedskih bolnica.

'Smisao je održati i vratiti pokret'

Međutim, ortopedija je mnogo više od ispravljanja deformacija. 

- Ortopedija je grana medicine koja se bavi liječenjem sustava za pokretanje, to jest lokomotornog sustava. Riječ je o liječenju poremećaja mišića, tetiva kosti, ligamenata, hrskavica i zglobova u cjelini. Svi znamo da su kretanje i vježbanje zdravi, i za tijelo i za duh. Smisao našeg djelovanja je održati i vratiti pokret dijelovima tijela te pacijentima osigurati bezbolno kretanje. Život je pokret, a pokret je život - objašnjava nam doc. dr. sc. Hrvoje Klobučar, ortoped, koji radi u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion.

S više od dva desetljeća iskustva, naš sugovornik, koji je ujedno suosnivač bolnice Akromion, kaže da im mlađi pacijenti najčešće dolaze zbog prirođenih poremećaja sustava za kretanje (deformacija i slično), sportskih ozljeda i oštećenja. Malo starija dobna skupina najčešće pati od degenerativnih poremećaja, to jest starosnih promjena hrskavica i tetiva. U ovoj dobnoj skupini česti su i prijelomi kosti zbog osteoporoze i padova uzrokovanih neurološkim poremećajima.

- U najvećem riziku od ozljeda i oštećenja lokomotornog sustava su sportski aktivne osobe, osobito rekreativci koji precjenjuju svoje mogućnosti, a nisu u redovitom treningu. Neaktivne osobe češće pate od degenerativnih ozljeda, kroničnih deformacija uzrokovanih poremećajem statike tijela i oštećenja zglobnih hrskavica zbog prevelike tjelesne mase - govori dr. Klobučar.

Koja stanja liječi ortoped?

Dakle, ortopedi liječe mnoga zdravstvena stanja sustava za kretanje, koja, između ostalog, uključuju: prijelome kostiju, istegnuća mišića, bolove u zglobovima ili leđima, artritis, sindrom karpalnog tunela, ozljede tetiva ili ligamenata, abnormalnosti udova, rak kostiju i tako dalje. Razvoj ortopedije brz je i opsežan. Nekadašnji all-around ortopedi danas više ne bi mogli pratiti razvoj ove medicinske grane u svim segmentima, pa zato postoje subspecijalizacije za pojedine grane ortopedije.

Uže područje interesa dr. Klobučara su rekonstruktivna kirurgija stopala i ramena te sportska medicina i artroskopska kirurgija ramena, gležnja i stopala.

Kako nam pojašnjava naš sugovornik, rekonstruktivna kirurgija je složena kirurgija koja, za razliku od artroskopske, zahtijeva više planiranja, složenije pristupe, načine fiksacije i trodimenzionalne rekonstrukcije dijelova stopala i ramena. A artroskopska kirurgija je minimalno invazivna kirurgija koja se izvodi tako što se kroz malene otvore u zglobove (ramena, gležnja i stopala) te oko zglobova i tetiva postavljaju instrumenti, a prostor se promatra kroz malenu kameru čija je optika uvedena u te uske procijepe. Takvim pristupima uz minimalno oštećivanje tkiva mogu se čistiti, šivati i rekonstruirati tkiva u dubini bez velikih i vidljivih rezova na koži.

- Što se tiče rada u sportskoj medicini, mogu reći da su najčešće sportske ozljede uganuća gležnja, zatim ozljede koljena pa potom drugih zglobova. A operativno se najčešće liječe ozljede koljena. Sportaši aktivni u bacačkim i borilačkim sportovima i fitnessu često ozljeđuju ramena te nerijetko zadobivaju ozljede ligamenata i tetiva - ističe.

'Sport da i uvijek, ali oprezno i s mjerom'

Izuzev individualnih različitosti, nasljednih i genetskih promjena koje utječu na zdravlje i dugovječnost te na koje uglavnom ne možemo utjecati, ipak postoji nekoliko savjeta koje svatko može primijeniti u životu ne bi li se zaštitio od navedenih ozljeda.

- Pri sportskoj aktivnosti koristite dobru i kvalitetnu sportsku opremu i obuću, a ako imate deformacije stopala, koristite individualne ortopedske uloške, redovito mijenjajte sportsku obuću, svakih 800 prijeđenih kilometara. Birajte mekane podloge za trčanje, nemojte trčati predugačke distance. Najčešće je od 5 do 8 kilometara dnevno optimalno. Sport da i uvijek, ali oprezno i s mjerom. Izbjegavati isključivo vikend aktivnosti (takozvani weekend warriors) jer periodička prekomjerna aktivnost može uzrokovati ozbiljne ozljede - savjetuje dr. Klobučar te za kraj napominje koja su stanja povod za odlazak ortopedu:

- Sva bolna stanja koja se javljaju bez jasne ozljede, intenziviraju se s vremenom i javljaju se i u trenucima odmora treba shvatiti ozbiljno. Sve ozljede koje značajno narušavaju funkciju ekstremiteta i smanjuju pokretljivost osobe. Također, sve kronične deformacije tijela koje otežavaju aktivnost, smetaju prilikom, primjerice, nošenja standardne obuće, stvaraju natiske ili provociraju bolna stanja trebaju pregled ortopeda.

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion najveća je privatna bolnica u Hrvatskoj. Nova zgrada bolnice nalazi se u novozagrebačkom naselju Dugave i prostire se na 10.000 kvadrata te je veća od većine javnih bolničkih ustanova. Znatno je proširena i djelatnost fizikalne terapije, pa pacijenti nakon operacije mogu ostati i na rehabilitaciji umjesto da odlaze u toplice. 
Idi na 24sata

Komentari 6

  • spirit lamp 09.10.2023.

    Zbog oca ortopedije smrtnost u 1. svjetskom ratu pala za 60%.... odreze im stopalo, posalje kuci I ostanu zivi za razliku od ostalih.

  • kerfa paravan 09.10.2023.

    Hahaha dakle počelo reklamiranje…

Komentiraj...
Vidi sve komentare