To je to što me zanima!

Zdrava kultura stanovanja u domu: Znate li što je to?

Procjenjuje se da prosječan čovjek 90% vremena provede u zatvorenim prostorima, a to je samo jedan od razloga zašto je dizajn interijera važan. Što boje, materijali i svjetlo mogu napraviti za naše zdravlje, pročitajte u tekstu
Vidi originalni članak

Pravilna prehrana, vježbanje, redovan san... neki su od elemenata zdravog i dugog života, no sve se više govori i o važnosti okruženja u kojem boravimo. Dizajn interijera usmjeren na kulturu zdravog življenja proizlazi iz ideje da interijer može utjecati na naše emocionalno, ali i fizičko zdravlje. Prema istraživanjima, tijekom života prosječan čovjek provede čak 90% vremena u unutarnjim prostorima pa je iznimno važno da u njima i uživamo.

O kombinaciji dobrog dizajna, harmonije prostora i zdravog stanovanja razgovarali smo sa splitskom magistricom dizajna Leom Aviani, koja nam je objasnila na što trebamo posebno pripaziti prilikom uređenja prostora.

- Vrlo je važno da se u svom prostoru možete potpuno opustiti u okruženju koje odražava vašu osobnost i način života. Postoje razne metode postizanja sklada u interijeru, poput načela gibanja energije, ali spoznaja o vlastitim potrebama ključan je čimbenik u pronalaženju praktičnih rješenja namjenjenih samo vama - govori Lea.

Svjetlo kao najvažniji element

Kao najvažniji element dobro uređenog prostora Lea navodi količinu svjetla i orijentaciju. Atmosfera koju postižemo utječe na raspoloženje, a kreiramo ju prirodnim osvjetljenjem, umjetnom rasvjetom, bojama i samim stilom uređenja. 

Među vrstama svjetlosti prednjači prirodno svjetlo, no sve su više dostupna umjetna svjetla koja ga izvrsno imitiraju. Svjetlost može diktirati naš dnevni ritam, proizvodnju vitamina D, ali i melatonina - hormona važnog za zdrav san.

Boje su još jedan važan faktor kod interijera. Svjetlije boje smatraju se prozračnima i mogu prostor učiniti većim. Tamnije boje smatraju se profinjenima i prostorije će učiniti intimnijima, ali i toplijima. Boje se također mogu kategorizirati. Na primjer, u neutralnu skupinu boja spadaju crna, bijela, siva i smeđa, a koriste se za postizanje ravnoteže između pasivnih (plava ili zelena) i aktivnih boja (žuta ili roza).

Želja za prirodom

Posljednjih se godina sve više prostora u interijeru daje biljkama i to ne čudi ako se u obzir uzme ljudska tendencija za povezivanjem s prirodom, koju još zovemo i biofilija. U kontekstu interijera govorimo o biofiličkom dizajnu, koji nas povezuje s prirodom, a time inspirira i potiče kreativnost. Nije riječ o dodavanju nekoliko kućnih biljaka, ovaj tip dizajna postiže se prirodnim svjetlom, dobrom kvalitetom zraka te prirodnim teksturama i materijalima. 

Prirodan i opušten prostor svakako ne podrazumijeva hrpu obuće na ulazu, zakrčene kuhinjske površine ili pretrpane ormare, koji dokazano negativno utječu na našu koncentraciju i raspoloženje, a da toga nismo ni svjesni.

Jesu li pametne kuće dobra ideja?

S druge strane, sve više ljudi koristi tehnološke uređaje, posebno u spavaćoj sobi, gdje je televizor postao uobičajen prizor. Osim toga, koriste se brojna pomagala za primjerice regulaciju svjetla i temperature ili drugi automatizirani sustavi koji olakšavaju svakodnevicu. 

- To može biti vrlo praktično. Danas se i u projektiranju hotela primjenjuje pametna tehnologija. Međutim mislim kako nije još uvijek u potpunosti prihvaćena - govori nam Lea. 

Istina je da nam pametna tehnologija može olakšati život, no ipak moramo biti oprezni s njezinim korištenjem. Istraživanja su odavno potvrdila kako ekran u spavaćoj sobi nije dobra ideja. Plava svjetlost koju emitira može poremetiti razine melatonina i time poremetiti san te utjecati na zdravlje i produktivnost.

Kakvi su Hrvati dizajneri interijera?

Leu smo pitali i je li primjetila neke trendove kod Hrvata i kakvi su generalno u dizajniranju interijera

- Hrvatima je jako važan dizajn interijera, mnogima prvenstveno zbog funkcije i želje za kvalitetnim i lijepim životnim okruženjem, ali nekima i zbog prestiža. Ne sviđa mi se trend uklapanja u unaprijed kreirani životni stil, radije sam pobornik stvaranja svog stila baziranog na vlastitim potrebama i željama.

Ako vas zanimaju novosti u dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i hrvatskoj proizvodnji, svakako posjetite Ambientu, koja će se od 9. do 13. listopada održati na Zagrebačkom velesajmu. Tematsko je područje ovogodišnje Ambiente Art Fair Zagreb, koji će na jednom mjestu okupiti velik broj ljubitelja umjetnosti i trgovaca umjetninama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare