To je to što me zanima!

Zimski napici kojima je nemoguće odoljeti: Isprobajte ih kod kuće uz ove recepte

Kako zamišljate zimsku idilu? Vjerujemo da će se u svaki zamisliv scenarij uklopiti jedan od popularnih adventskih napitaka koje vam donosimo u nastavku. Opustite se, vrijeme je za vaših pet minuta
Vidi originalni članak

Kako zamišljate sliku zimske idile? To može biti slika na kojoj su snježne padine, šuma borova i nasmijana lica svih uzrasta koja uživaju u idiličnoj bjelini. Tu je i vaše lice. Na skijama, sanjkama ili u šetnji. Ili je to slika na kojoj ispred kamina, u kojem pucketa vatrica, u udobnom naslonjaču sjedite pokriveni dekicom i čitate neko dobro štivo? Ili možda sjedite za raskošno uređenim blagdanskim stolom u društvu najdražih ljudi i uživate u toplini trenutaka koje donosi njihova blizina? Možda se vidite u sve tri slike? Mnogi sigurno da. U svaku od tih slika savršeno se uklapa i šarena šalica s vašim omiljenim napitkom. Zato vam u nastavku donosimo top 5 napitaka koji će zagrijati vašu dušu.

Top 5 blagdanskih napitaka

1. Kuhano vino nezaobilazni je “grijač” u hladnim zimskim danima. Lako ga možete pripremiti i sami. Dovoljno je nabaviti limun, koji ćete narezati na kriške, litru vina zagrijati s dva decilitra vode, tri žlice šećera i začina, koje dodajte po želji. Nekoliko štapića cimeta, klinčići i anis jamče najbolji okus. Sve to dovoljno je kuhati pet minuta, a onda pokriveni lonac s vinom ostaviti da odstoji sat vremena. Na kraju preostaje samo nazdraviti.

2. Rum punč također je tradicionalni napitak za zagrijavanje. Njegova priprema malo je zahtjevnija jer uključuje više dodataka, ali vjerujte ni vi ni vaši gosti nećete požaliti. Za pripremu jedne vrlo dobre recepture potrebni su vam 400 ml crnog ili voćnog čaja, 500 ml crnog vina, 2 naranče, ½ limuna, 1 cimet, 3 klinčića, 1 zvjezdasti anis, 80 grama šećera, 50 ml ruma i pola mahune vanilije. Nakon što se skuhao čaj, iz jedne naranče treba izrezati 4 tanka koluta te ih prerezati na pola, a ostatak te naranče, drugu naranču i pola limuna iscijediti.

U jednu posudu treba staviti kuhani čaj i vino, sve začine i iscijeđeni sok naranče i limuna te sve staviti kuhati, ali paziti da ne zavrije. Kad se dovoljno ugrije, napitak treba skloniti s vatre, u žlicu staviti šećer, natopiti ga rumom i zapaliti te, dok gori, lagano ulijevati punč. Na kraju sve treba dobro promiješati, ostaviti poklopljeno koju minutu prije posluživanja i, naravno, ukrasiti šalice kolutima naranče.

3. Kuhani džin unazad nekoliko godina penje se na ljestvici omiljenih adventskih pića. Stoga vam donosimo osnovni recept, a priprema je vrlo jednostavna. Bit će vam potrebni: 25 ml džina, 200 ml soka od jabuke, 1 žlica meda te začini po ukusu - cimet, klinčić, đumbir, anis. Što ih je više, to bolje. Soku od jabuke dodate med i začine, a kad to sve zakuha, ugasite plamen i za kraj dodajete omiljeni džin.

4. Bogatoj paleti zimskih napitaka pridodajemo Golden Macaron Cappuccino, Franckovo iznenađenje za nepca onih koji uživaju u istraživanju novih, drugačijih okusa. Neobična kombinacija mlijeka, đumbira i kurkume podsjeća na popularni "Golden milk" ili tzv. napitak od zlatnog mlijeka. Kurkuma, koja je zapravo potomak ayuvede, tradicionalne indijske medicine, ovom napitku daje predivnu zlatnu boju, a đumbir uvijek iznova iznenadi egzotičnim okusom. Zanimljivo je da povijesna priča otkriva kako su i kurkuma i đumbir u Europu došli iz Kine zahvaljujući dvjema velikim povijesnim ličnostima. Kurkumu je na jednom od svojih putovanja otkrio Marko Polo, a Aleksandru Velikom dugujemo "uvoz" đumbira.

Uz to što se izvrsno slažu u šalici cappuccina, već tisućama godina dobro su poznata i moćna antioksidativna, protuupalna i antibakterijska svojstva zahvaljujući aktivnim sastojcima kurkuminu, glavnom sastojku kurkume i gingerolu u đumbiru, a s novim Franck Golden Macaron Cappuccino dobili su novo ruho. Recept za pripremu ne može biti jednostavniji. Sadržaj vrećice samo treba istresti u visoku čašu od 3 dl, preliti sa 100 ml toplog mlijeka ili vruće vode i sve zajedno dobro promiješati. Kombinaciju s vrućim mlijekom ili vrućom vodom odaberite za hladnije dane, dok u ljetnim danima uživajte u napitku s hladnim mlijekom, uz dodatak leda. 

5. Vruća čokolada s mentom je za one koji ne mogu zamisliti dan bez namirnice koju vole baš svi ljudi na svijetu. Prostora za razne kombinacije u ovom slučaju ima više nego dovoljno - samo pustite mašti na volju, nećete pogriješiti. Dvije vrećice čaja od mente treba ostaviti desetak minuta u oko 250 ml vode. Istodobno treba zagrijati 375 ml mlijeka, koje, kad zavrije, treba maknuti sa štednjaka i dodati u njega 100 g izlomljene gorke čokolade. Kad se čokolada rastopi, u nju treba dodati čaj i potom sve zagrijati. Na kraju treba samo uživati u posebnom okusu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • eho_ 02.01.2022.

    Ovo je lijepo, ali ja sam drugačije naučila..I da ..Zierben Punch, ili Orange Punch su mi super. U punč od naranče ide mnogo više sastojaka, a čaj ako mora, jer se nema originalnih začina. U svakom slučaju, se u punč od naranče stavlja bijelo vino, a u tkzv crveni,( barem po osnovi) crno. I u bijele vrste ide bijeli rum i liker, ili rakija od naranče i badema..neki amareto, a u crvene, tamni rum, višnjevača- liker, ili rakija i takoćer amareto. U bijeli ide i votka, ili rakija dakle, od voća koje ide u njega( npr kruška, jabuka i naranča..) a u crveni rakija ili liker od šljive i marelice.A u oba se moźe dodavati ili Gin ili Konjak. Naravno, ne udu svi sastojci u svaki i postoje pravila i recepti kako. U oba punča se stavljaju klinčići, štanglice vanilije i cimeta, kardamom i u vrećicama planinske trave. Voće se reže i stavlja u smjesu i u svaki po omjeru ide i cjećeni sok od voća po kom se zove.

  • 18.12.2021.

    Domestos zeleni

  • Levander 17.12.2021.

    Gin

Komentiraj...
Vidi sve komentare