To je to što me zanima!

40 godina od smrti velikog Martina Luthera Kinga Jr.

Govori Martina Luthera Kinga Jr. ušli su u povijest američkog Pokreta za ravnopravnost građana, ali i u povijest retorike. Ubio ga je James Earl Ray
Vidi originalni članak

Martin Luther King Jr. rođen je 15. siječnja 1929. godine kao sin učiteljice Alberte King i baptističkog svećenika Martina Luthera Kinga. Bio je jedan od fascinirajućih govornika-putnika i propovjednika. Mladi svećenik Baptističke crkve svjedočio je svakodnevnim mučenjima kojima su bili izloženi pripadnici njegove zajednice u glavnom gradu Alabame, Montgomeryju. King se 1953. godine oženio Corettom Scott s kojom je imao četvero djece. U borbi za slobodu povodio se za idejama Mahatme Gandhija kojemu se cijeli život divio. Pokušao je apelirati na predsjednike Johna F. Kennedyja i Lyndona B. Johnsona, preživio je bombaški atentat, više puta je uhićen zbog govora i prosvjeda. King je 10. prosinca postao najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir, a 4. travnja 1968. godine u Memphisu (Tennessee) ubio ga je James Earl Ray. Od 1986. godine njegov se rođendan slavi kao nacionalni praznik.

ROSA PARKS NIJE SE HTJELA USTATI BJELCU
1. prosinca 1955. godine. crnkinja i krojačica Rosa Parks, umorna od posla s kojeg se vraćala, sjela je u dio autobusa za crnce. Kada se dio za bijelce popunio, vozač je naredio crncima da se ustanu i ustupe mjesto bjelcima. No, Rosa je mirno ali odlučno odbila taj zahtjev. Vozač je pozvao policiju koja je protiv žene podigla optužnicu. Slučaj Rose Park pokrenuo je borbu za prava crnaca. Odlučili su bojkotirati Omnibus društvo. Umjesto busom, crnci su se vozili taksijima u vlasništvu crnaca po cijeni autobusne karte. Odaziv je bio gotovo stopostotan. Osnovali su i Odbor koji se brinuo o bojkotu, čiji je predsjednik bio King. Cilj su im bile tri stvari: da prijevoznici jamče pristojnost, da putnici smiju sjedati redoslijedom kojim ulaze u bus i da na linijama koje koriste crnci budu i crni vozači busa. Viši sud je u prosincu 1956. odlučio da je segregacija u busevima bila protuustavna.

'JA IMAM SAN'
U kolovozu 1963. dogodio se vrhunac borbe - nenasilni marš na Washington. Stotine tisuća okupile su se pod vedrim nebom. King je Ustav i Deklaraciju nezavisnosti usporedio s čekom koji se ne smatra važećim za crnce, nego ima pečat "bez pokrića". Završio je riječima: "Ja imam san da će jednog dana sinovi ranijih robovlasnika zajedno s nama moći sjediti za istim bratskim stolom na brdima Georgije. Imam san da će jednog dana i sama država Mississippi, u kojoj vlada nepravednost i gdje ona s plamenom tlačenja živi svojim punim bićem, imam san da će se i ta država jednog dana pretvoriti u oazu slobode i pravednosti. Imam san da će moje četvero djece jednoga dana živjeti u društvu u kojem se nitko prema njima neće ponašati ovako ili onako zbog boje njihove kože, nego da će ih se tretirati onako kako to oni svojim karakterima zasluže. To je naša nada. I moja je namjera da ću se jednoga dana vratiti na Jug s ovim uvjerenjem, da možemo prijeći brijeg očajanja i pretvoriti ga u stijenu nade."

- Ako čovjek nije otkrio nešto za što je spreman umrijeti, nije vrijedan življenja.
- Ako volite svoje neprijatelje, otkrit ćete da duboko u korijenima ljubavi leži snaga oslobođenja.
- Mrak ne može protjerati mrak; samo svjetlo to može. Mržnja ne može protjerati mržnju; samo ljubav to može.
- Na kraju nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, već šutnju naših prijatelja.
- Naši životi počinju završavati onoga dana kada prestanemo govoriti o stvarima koje su važne.
- Nenasilje je moćno i pravedno oružje. Uistinu, ono je jedino oružje u historiji; ono napada bez ostavljanja rana i ono čini plemenitim onoga tko ga upotrebljava.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • jurinho 12.10.2008.

    sve crnce treba poklati

  • Goge61 04.04.2008.

    - \"Naši životi počinju završavati onoga dana kada prestanemo govoriti o stvarima koje su važne\"!! Prekrasna i duboka istina Martina, a izrekao je rečenicu prije 40 godina! Ništa se nije promijenilo, jer danas možeš u zatvor, ako kažeš ono što je VAŽNO!

  • user_806 04.04.2008.

    Martina L. Kinga najprije ubili ko prasca,a danas ga slavo.Za tako nešto moraš biti vrhunski licemijer.To je Amerika

Komentiraj...
Vidi sve komentare