To je to što me zanima!

Afera Planinska: 'Šteta bi za državu bila 15,9 milijuna kuna'

Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju "Planinska" svjedočila je Ksenija Špoljarić, knjigovodstveno-financijska vještakinja
Vidi originalni članak

Tržišna vrijednost nekretnina na čestici u Planinskoj 2a i 2b u Zagrebu ukupne površine 2700 metara četvornih, prema procijeni vještaka IGH, na dan sklapanja ugovora iznosi 43,7 milijuna kuna. Radi se o procijeni tržišne vrijednosti u koju nije uključen PDV- rekla je Ksenija Špoljarić, knjigovodstveno-financijska vještakinja, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima.

Vještakinja je dodala kako šteta za proračun RH, u trenutku sklapanja ugovora o financijskom leasingu, utvrđena kao razlika između obveze s osnove glavnog duga u iznosu od 59,6 milijuna kuna i obveze koju bi RH preuzela prema procijeni vještaka IGH od 43, 7 milijuna kuna iznosi 15,899 milijuna bez kamata. 

Branitelji okrivljenih zatražili su od sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Jasne Smiljanić vrijeme kako bi proučili dopunu nalaza i mišljenja vještakinje. Sutkinja je sljedeće ročište zakazala za 23. travnja i upozorila odvjetnike i okrivljenike da počnu spremati obrane.

Podsjećamo, u predmetu 'Planinska' Sanader je optužen da je nezakonito primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu u Planinskoj od vlasnika mesne industrije i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića koji je, zajedno sa Sanaderom, na optuženičkoj klupi. Fiolić je priznao krivnju, a isto je učinio i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković. Čobanković se nagodio te je već odradio kaznu, rad za opće dobro. 

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inženjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • kormilar 18.04.2015.

    Što je 15,9 milijuna kN za radni narod Hrvatske? Sitnica! Što suđenje bivšem premjeru Sanaderu dulje traje, sve više se stječe dojam da je zaglavio jer je bio prvi pijevac! Naime, sve ostale puštaju na slobodu!

  • istri 17.04.2015.

    IM62: to je staro ko biblija. SVOJ SVOGA BRANI: barem njegov sef je bijo mozak za toliko novca prisvojiti ali on jedino sto mu uspjeva je blebetati u prazno..

  • japanokinez 17.04.2015.

    Dragi moji rvati i rvatice, to je samo za jednu pišljivu zgradu a zamislite sve te godine koliko je toga mijenjano kupovano preprodavano, što mi nemamo poima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare