To je to što me zanima!

Afera s poticajima: Osigurali su mu 77 mil. kn i prije nagodbe

LOVA ZA KRALJA PRŠUTA Tvrtke Marka Pipunića pokušale su izigrati pravila EU za poticaje. Nisu uspjeli, ali im sada Vlada ipak sve plaća spornom odlukom
Vidi originalni članak

Bojim se da smo nagodbom s tvrtkom Žito otvorili Pandorinu kutiju. Moguće su tužbe onih koji nisu prošli na natječaju. Ne znam ni kako ćemo to opravdati Europskoj komisiji jer isplata 77 milijuna kuna kroz nagodbu u biti potpora koja se ne smije davati iz državnog proračuna.

Kaže nam to sugovornik iz sustava državne uprave nakon što smo otkrili tajnu nagodbu koju je Vlada odobrila na zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Niti Vlada niti Ministarstvo pravosuđa još nam ne odgovaraju o razlozima, niti su željeli službeno potvrditi spornu nagodbu. Odgovor Vlade čekamo deseti dan. Nagodba je zadnji potez u velikoj aferi s poticajima iz vremena SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Europska komisija je blokirala isplatu novca i dvjema tvrtkama velikog poljoprivrednog proizvođača Marka Pipunića, koji je na novac računao za gradnju tvornice za proizvodnju pršuta i mesa.

Išli kontra sustava DORH-a 

Na natječaju je jedan proizvođač mogao dobiti maksimalno pet milijuna eura (38,4 milijuna kuna) po projektu. Kako je tvornica bila skuplja, Žito je osnovalo tri tvrtke i razlomilo investiciju na tri dijela. Nakon što su prvo dobili odobrenje, EK je naredio reviziju, pa je na kraju isplata blokirana. Žito nije jedino kojem je blokiran novac, ali su dvije njihove tvrtke tužile. Na Trgovačkom sudu u Osijeku dobile su nepravomoćne presude i tu počinje zaplet.

KONTRA PRAVILA EU Masna nagodba: 'Kralju pršuta' Vlada daje 77 milijuna kuna

Državno odvjetništvo, koje zastupa državu, i Agencija za plaćanje pobrojili su niz zamjerki presudi u opsežnoj žalbi. Naveli su i istovjetne primjere pokušaja muljanja s poticajima koje je srušio i Sud Europske unije. Zato je DORH bio izričito protiv nagodbe koju je predložilo Žito. Unatoč tome, Ministarstvo pravosuđa, prije nego što je sud pravomoćno odlučio, formira povjerenstvo za nagodbu.


- Nagodbe nije trebalo biti, ali je očito politička odluka da se pomogne Žitu, koje je tvornicu već sagradilo i sad je u problemima - kaže nam sugovornik upućen u cijeli proces. 


Povjerenstvo kao ukras 

Ono što smo također saznali, da je povjerenstvo bilo samo pokriće za već poznatu odluku. 
Vlada je uvrstila nagodbe s Pipunićevim tvrtkama u rebalans proračuna ove godine i proračun za sljedeću godinu.

Ukupno 77 milijuna kuna. Oba dokumenta su predložena zadnjeg dana listopada. Odluka povjerenstva je bila nakon toga, a u konačnici Vlada je formalno preporuku za nagodbu dala tek sredinom prosinca. Dakle, unaprijed se znalo da će nagodba proći. Ministarstvo poljoprivrede nam je potvrdilo da do petka još nisu isplatili prvu polovicu novca. Žito nam također nije poslalo komentar.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • 22.12.2019.

    Koliko od toga ide kao donacija za izbore?

  • ZZ on top 22.12.2019.

    Kad smo već kod EU fondova, istražite malo što se događa sa novcima koje je Todorićev sin dobio bez natječaja za adaptaciju studentskih domova. Nekako je sve to palo u zaborav. Hoćemo li mi građani mora vratiti i ta uplaćena sredstva od EU, ili??

  • Liliana_1 22.12.2019.

    A ovce neka i dalje glasaju za hdz i sdp.

Komentiraj...
Vidi sve komentare