To je to što me zanima!

Afganistan oslobađa talibane i traži produljenje primirja

Postupak oslobađanja zatvorenika počeo je u travnju, ali se sporo odvija zbog natezanja između talibana i vlade. Prema sporazumu u Dohi, vlada bi trebala osloboditi 5000 zatvorenika
Vidi originalni članak

Afganistanska vlada zatražila je od talibana produljenje trodnevnog prekida vatre koje ističe u utorak navečer te istovremeno najavila oslobađanje 900 pripadnika te pobunjeničke skupine.

Oslobađanje talibana dio je razmjene zarobljenika u sklopu sporazuma talibanskog vodstva i SAD-a u veljači u Dohi, kao preduvjeta za mirovne pregovore između islamističkih militanata i afganistanskog izaslanstva sastavljeno od predstavnika više skupina.

Cilj pregovora je okončanje rata koji traje dva desetljeća.

"Kako bismo bolje riješili pitanje razmjene zatvorenika, važno je produljiti prekid vatre", kazao je Javid Faisal, glasnogovornik savjetnika za nacionalnu sigurnost afganistanske vlade.

To je, kako je kazao, nužno da bi se izbjegla daljnja krvoprolića i afganistanska vlada je na to spremna.

Primirje ističe u ponoć i talibani se tek trebaju izjasniti o njegovom produljenju.

Postupak oslobađanja zatvorenika počeo je u travnju, ali se sporo odvija zbog natezanja između talibana i vlade. Prema sporazumu u Dohi, vlada bi trebala osloboditi 5000 zatvorenika.

Talibani bi trebali osloboditi 1000 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti.

Do sada je vlada oslobodila 1000 zatvorenika, a talibani 105.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Symbian 28.05.2020.

    17 godina ratuju protiv Talibana a oni im sad postavljaju uvjete. Važno je da su proglasili pobjedu. Istina je ono što vidiš na CNN-u a ne što je u stvarnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare