To je to što me zanima!

Agencija Fitch: Kreditni rejting Hrvatske ostaje nepromijenjen

Rejting je ocijenjen s BBB-, a konačnu ocjenu rejtinga agencija će donijeti do kraja prvog tromjesečja, nakon što razmotri predložene fiskalne i strukturne mjere Vlade
Vidi originalni članak

Agencija Fitch pohvalila je predložene fiskalne i strukturalne reforme koje je najavila Vlada Zorana Milanovića. Vlada je za ovu godini predložila budžet koji predviđa rezove od 3,4 milijarde kuna, a agencija smatra da je to ohrabrujuće i da je potrebno zemlji za fiskalnu konsolidaciju. Rezanje troškova označava odmak od prijašnjih Vlada i šalje poruku da dosadašnja dinamika rasta javnog duga nije održiva, piše Reuters.

Međutim, iz agencije su naglasili da su planirani rezovi manji od najavljivanih 4,6 milijardi kuna. Optimističnim je proglašen predviđeni rast BDP-a od 0,8 posto koji će prema njima pasti za jedan posto. 

Podizanje stope PDV-a i rezanje doprinosa za zdravstveno obrazovanje ublažit će porezno opterećenje poduzeća. To bi moglo potaknuti izravna strana ulaganja i proširiti hrvatske izvozne potencijale, stoji u izvješću. 

Vlada treba riješiti značajne strukturalne probleme, uključujući i problem rigidnog tržišta rada jer su na tom području planovi Vlade nejasni. 

Agencija je zadržala postojeću razinu kreditnog rejtinga Hrvatske (BBB-), a konačnu ocjenu rejtinga donijet će do kraja prvog tromjesečja, nakon što razmotri predložene fiskalne i strukturne mjere Vlade.

Ministar Linić: Zadovoljan sam

Ministar financija Slavko Linić je rekao u srijedu kako je zadovoljan odlukom Fitcha te je rekao kako je ta odluka pohvalna i dobra, piše Novi list.  Radimir Čačić, ministar gospodarstva, pak kaže kako ne može reći da li će procjena rejting agencije Fitch biti dovoljna da Hrvatska zadrži svoj kreditni rejting. 


Idi na 24sata

Komentari 5

  • BORISARAMBAI 15.02.2012.

    samo korak do dna

  • zdrawe 15.02.2012.

    super, dali to znaci da nemozmo dublje propast?

  • lobotomix 15.02.2012.

    ja bih samo volio vidjeti taj model po kojem oni prognoziraju bdp. i tko je taj koji to radi. svaki puta, bilo koja vlada, prognozira rast bdp-a, a on padne. bojim se da je to sve odokativno i da nemaju pojma kako se to radi te se nabacuju kao da je to nebitno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare