To je to što me zanima!

Agencija Fitch otkrila: Hrvatsko gospodarstvo napreduje, ono se snažno oporavilo od pandemije

Fitch je u srpnju prošle godine podigao ocjenu dužničkih papira Hrvatske za jednu razinu, na 'BBB+', uz stabilne izglede, nakon zaključenja postupka prijema u eurozonu
Vidi originalni članak

Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB+' i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši snažan kumulativni oporavak gospodarstva od pandemijskog šoka, pri samom vrhu EU-a, i smanjeni javni dug.    

Fitch je u srpnju prošle godine podigao ocjenu dužničkih papira Hrvatske za jednu razinu, na 'BBB+', uz stabilne izglede, nakon zaključenja postupka prijema u eurozonu.

U listopadu prošle godine potvrdio je ocjenu i izglede, upozorivši ipak da bi gospodarski rast u 2023. trebao usporiti zbog inflacije i posustajanja rasta u eurozoni.

U petak agencija je potvrdila rejting i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, naglasivši da se hrvatsko gospodarstvo snagom oporavka od pandemijskog šoka svrstalo na drugo mjesto u EU.

Poboljšani izgledi odražavaju i prognozu agencije o proračunskom manjku u ovoj godini od samo 0,5 posto BDP-a, znatno manjem no što su bili očekivali u travnju.

Javni dug iskazan udjelom u BDP-u trebao bi se smanjiti na 62,1 posto, sa 68,8 posto u 2022., a trend pada nastavit će se i u idućim godinama, iako sporijim tempom, prognoziraju.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • Jagoda jagoda 07.10.2023.

    vidimo mi napredak u svakodnevnom životu. Tako mi napredujemo da stvarno neznam di ćemo sa šoldima , a od plaće svaki misec uštedimo 300e!

  • +385981763588 07.10.2023.

    A narod svaki dan gladniji!!!

  • 07.10.2023.

    Stvarno ne razumjem zašto se iselilo pola milijona ljudi,pa u Hr teče med i mlijeko u potocima po hdzeovcima.Mi smo gospodarski tigar,predvodnik EU.

Komentiraj...
Vidi sve komentare