To je to što me zanima!

AGENT SOM: CIA je robotom ribom htjela špijunirati Ruse

Specijalnog agenta soma Charliea 1970-ih je napravila CIA. Plan je bio slati ga kroz neprijateljske vode opremljenog prisluškivačima kako bi saznali što snuju Sovjeti
Vidi originalni članak

Američka Središnja obavještajna agencija CIA na internetskoj stranici objavila je gadgete kojima se koristila u špijuniranju vanjskih neprijatelja, a podsjećaju na opremu iz filmova o Jamesu Bondu. Specijalnog agenta Charliea 1970-ih je napravio CIA-in Odjel za istraživanje i razvoj u sklopu napora “da razviju minijaturne platforme za prikupljanje obavještajnih podataka”. Plan je bio slati ga kroz neprijateljske vode opremljenog prislušnim uređajima kako bi saznali što snuju ili pripremaju Sovjeti, Kubanci ili drugi neprijatelji. Riječ je o ribi-robotu kojim su upravljali radiovezom. CIA nije otkrila je li Charlie i bio na terenu. No kukachopter, prislušni video-audio uređaj u obliku vilin konjica sigurno je ostao samo protutip.

Na internestkim stranicama prikazali su i niz uređaja za prisluškivanje, minijaturne kamere koje su doslovno priljepili za goluba špijuna pa ga poslali iznad neprijateljskog terena. CIA je prikazala i napravu koju su špijuni koristili tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je o spravici koja im je omogučavala čitanje pisama bez lomljenja žiga po čemu bi protivnik mogao prepoznati da sadržaj pisma više nije tajan.

Ova je oprema izložena i u CIA-inom muzeju, no tamo je mogu vidjeti samo zaposlenici agencije i njihovi gosti. Za goluba su prije nego što bi ga poslali na teren zalijepili kameru. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • revcipisko1 26.02.2011.

    možda su i one pirane što su ih ljetos vadili iz Drave neki...tajni agenti....

  • komentator s marsa 23.02.2011.

    provjeravajte svoju spermu. mozda ameri postavavljaju mini robote koja se uvuku u vasu djecu i onda kontroliraju politicko oprjedjeljenje.

  • ironman104 22.02.2011.

    kameru su zakacili za goluba? a onaj glub iz zatvora nije mogao odnjeti par grama marice. cia valjda trenira svoje

Komentiraj...
Vidi sve komentare