To je to što me zanima!

Agonija u TLM-u se nastavlja: Prosvjedovali radnici prešaona

Dolazak Impola u TLM i ponovno pokretanje proizvodnje nije označio kraj agonije posljednjih preostalih radnika nekadašnjeg industrijskog giganta
Vidi originalni članak

Dolazak slovenskog Impola u šibenski TLM i ponovno pokretanje proizvodnje u Tvornici valjanih proizvoda nije označio kraj agonije posljednjih preostalih radnika nekadašnjeg industrijskog giganta. Od oko 400 radnika Tvornice valjanih proizvoda, odnosno TLM Aluminiuma d.d. koji je u sječnju završio u stečaju, u ožujku slovenska tvrtka Impol - TLM zaposlila je njih 208, dok su radnici Tvornice prešanih proizvoda, njih stotinjak, ostali zaboravljeni. TPP odavna ne proizvodi, a radnici nisu imali ni 'sreće' da im tvrtka završi u stečaju, tako da ne samo da ne primaju plaću, već nemaju pravo ni na naknadu za nezaposlene.

Zbog najave Impola da neće pokretatiproizvodnju u prešaonicama, radnici TPP-a u ponedjeljak su se okupili na prosvjedu ispred tvornice.

- Izjave lokalnih političara, župana Gorana Pauka i gradonačelnika ,Željka Burića da je priča o TLM-u uspješno okončana su izazvale ogorčenje radnika TPP-a. Takvim izjavama su prešutno odobrili zatvaranje prešaonice i poslali poruku da im je u redu to što je 107 njihovih sugrađana posljednja četiri mjeseca bez ikakvih primanja i na rubu egzistencije - rekao je jedan od organizatora prosvjeda i poslovođa TPP-a Neno Škorić. On ne krivi Impol za stanje u kojem se našao TPP i pozdravlja namjeru tvrtke da zaposli 30-ak radnika iz prešaone.

Prosvjednici zahvaljuju Vladi što je pokazala jak interes za rješavanje problema TLM-a, te je pozivaju da razriješi korijene njegova nastjanja.

- Tražimo od nove Vlade da ispuni svoju obvezu i da se konačno očituje o privatizaciji TLM-a, privatizaciji nakon koje firma završava u stečaju sa 500 milijuna kuna gubitaka, zaustavljenom proizvodnjom i zemljištem pod hipotekom. Isto tako tražimo objašnjenje za toleriranje nesiplate plaća zaposlenicima kad se zna da je to nezakonito - rekao je Škorić.

Na prosvjedu se umalo dogodio incident. Zaštitarima koji čuvaju ulaz u tvornicu, naime, naloženo je da zaključaju vrata i spriječe prosvjednike da se kroz krug tvornice vrate do svojih automobila. Radnici su negodovali, ali su na koncu popustili i krenuli do automobila širokom obilaznicom oko kruga tvornice.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 7ivo777 25.04.2016.

    slovenac će pokrenuti samo proizvodnju koja mu garantira povrat novca,a vas radnike koji ste stvorili tvornicu tko jebe

  • nijetebriga 18.04.2016.

    Sibenik je Karamarkova izborna jedinica, sta sad ceka...a jos danas je govorio da ce se on boriti za svako radno mjesto za svakog radnika... Ajde Tomo budi od rijeci da bi ti narod moga vjerovati...Inzistiraj na tome da slov.firma zadrzi radnike... Sta cekas, to si moga prije izbora napraviti...

  • fallout2 18.04.2016.

    treba ih pitati za koga su glasali 90-te. od 5000 došli su na 200 zaposlenih. nije ih žaliti. ja bi im dao zastavu pa nek mašu. onu bez grbova regija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare