To je to što me zanima!

Ako padne 'harač', država ostaje bez 9,3 mlrd. kuna?

Ako Ustavni sud proglasi krizni zakon neustavnim, država će morati građanima vratiti puno više novca nego što je 'haračem' ubrala od njih
Vidi originalni članak

Proglasi li Ustavni sud Zakon o kriznom porezu neustavnim, država bi imala pola godine da se prilagodi novonastaloj situaciji. Sve to vrijeme ubirala bi “harač”, koji bi na kraju opet bila dužna vratiti.
- Ako bi građani pravdu morali iskamčiti privatnim tužbama, tad bi država, uz oko 1,5 milijardu kuna od ubiranja poreza pola godine, ostala i bez 7,8 milijardi kuna, koliko bi građane stajalo pokretanje tužbi - rekao je ekonomist Ljubo Jurčić.
Zagrebački odvjetnik Milivoj Žugić kaže da, ako Zakon o kriznom porezu proglase neustavnim, građanima će se novac u svakom slučaju morati vratiti.
- Moguće je da će do njega moći doći samo privatnim tužbama, ako država sama ne vrati novac. Svaki građanin bi za to morao izdvojiti oko 3000 kuna - kaže Žugić.

KOSOR ĆE O REFERENDUMU PRIČATI S BRANITELJIMA
Premijerka Kosor komentirala je prijedlog Petra Lovrića koji predlaže referendum i ograničavanje socijalnih prava. Međutim, uvjerena je da rezovi socijalnih prava nisu ono na što je Lovrić ponajprije mislio.
- Lovrić je branitelj i gospodarstvenik te razumije situaciju u kojoj smo se našli i zna kako se izvući iz toga. ja bih podržala svaku vrstu preraspodjele - rekla je Kosor za Večernji list. Kao primjer je navela prijevoz javnim i državnim službama za kojeg se izdvaja 1,4 milijarde kuna, za regeres i božićnice još oko 1,3 milijarde. Kosor kaže kako je to velik novac te da ga ona ne bi mogla oduzeti radnicima.
- Ljudi bi imali veće plaće, s većim uplatama doprinosa i mirovina bi jednoga dana bila veća. To je nešto o čemu vrijedi razmisliti - kaže premijerka. Već za idući tjedan najavila je sastanak s Petrom Lovrićem i ostalim inicijatorima referenduma. S njima bih željela razraditi ideju.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • koprc 13.08.2009.

    pazite ovo! ja imam plaču manju od 6000 i meni su uzeli 2% a kolega je dobio veču od 6000 i njemu su uzeli 4%. apsurd je da je on dobio veču plaču zato što ima dijecu na sebe prijavljenu i ima manje poreze. znaći em što moraš plačat knjige za školu neki i putovanje još ti i više uzmu jer imaš dijecu

  • marple 13.08.2009.

    Pa neće sami sebi proglasiti krizni zakon naustavnim!!!:)))))

  • koprc 13.08.2009.

    SLUŠAJTE OVO IMAM PLAČU OKO MANJU OD 6000 I MENI IDE POREZ 2% A KOLEGA IMA VEČU OD 6000 I NJEMU JE 4%. DA APSURD BUDE VEĆI JE TO ŠTO ON IMA VEČU PLAČU OD MENE JE ZATO ŠTO IMA DVOJE DIJECE I MANJE POREZE I ZATO MU JE PLAČA VEČA. RODITELJI PRVO MORAJU KUPOVAT KNJIGE NEKI PLAČAT PRIJEVOZ I SAD I PLAČAT VEĆI POREZ JER IMA DVOJE DIJECE

Komentiraj...
Vidi sve komentare