To je to što me zanima!

Ako se bojler pokvari, i susjedi moraju po novi kondenzacijski

EUROPSKA DIREKTIVA: Novi kondenzacijski bojleri ne mogu se priključiti na postojeće dimnjake, a dijelova za stare plinske bojlere više nema. Problem je to za 75.000 obitelji
Vidi originalni članak

Imao sam problem sa starim bojlerom. Odlučio sam kupiti novi, ali mi je dimnjačar rekao kako takvih više nema, nego da moram kupiti novi kondenzacijski. No onda cijela zgrada mora kupiti takav bojler i moramo napraviti novi dimnjak, priča nam Ivan Kruhek (80) iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Preslika je to problema koji potencijalno može pogoditi čak 75.000 obitelji u Hrvatskoj. Toliko njih koristi stare turbo plinske bojlere čija je prodaja, još u rujnu 2015. godine Uredbom Europske komisije, zabranjena. Drugim riječima, starih bojlera i rezervnih dijelova za iste u Hrvatskoj više nema za kupiti.

- U prodaji nema turbo plinskih bojlera, nego samo kondenzacijskih. Novi bojler nećete moći priključiti na postojeći dimnjak, nego se mora ugraditi novi dimnjak, a na novi se opet ne mogu priključiti stari bojleri. To je veliki problem u stambenim zgradama gdje se mora izmijeniti cijela vertikala. Ako se u jednom stanu pokvari bojler, svi stanovi moraju imati novi - objašnjava Željko Dorotić iz Dimnjačarske obrtničke zadruge. Osim problema s adaptacijom dimnjaka, ugradnja novih kondenzacijskih bojlera nije jeftina. Dorotić ističe kako sve ovisi od modela do modela, ali ugradnja bez adaptacije dimnjaka može stajati i više od 10.000 kuna.

O troškovima ugradnje novih bojlera pričao je i Dubravko Duvančić iz Hrvatske gospodarske komore na radionici o promjeni uređaja za grijanje.

- Ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka mogli bi sljedećih godina dosegnuti i do dvije milijarde kuna - kaže Duvančić. Prodaja plinskih bojlera zabranjena je ponajviše zbog energetske učinkovitosti, ali Duvančić ističe kako je ušteda uvođenjem novih bojlera tek tri posto na godišnjoj razini, ali zadržava da je najveći problem uvođenje kondenzacijskih bojlera u stambenim zgradama. Zbog svega toga, morat će reagirati i Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva. Naime, neke zemlje EU. poput Njemačke. za Uredbu su propisale moguća izuzeća, primjerice kod vikendica i u slučaju neprimjereno visokih troškova.

- I u Hrvatskoj je potrebno tražiti izuzeće. Zajednički zahtjev svih sudionika, uz objašnjenje nastale situacije i problema, uputit će se u Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva te zatražiti izmjene i dopune pravilnika koji će to omogućiti - dodaje Duvančić. Hoće li se mijenjati i dopunjavati pravilnik kako bi se propisala moguća izuzeća, iz Ministarstva gospodarstva do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor.

Idi na 24sata

Komentari 163

  • zdubic 25.02.2018.

    Zbog čega ne pokrenu raspravu o mogućnosti prelaska na druge sustave grijanja koji bi mogli biti jeftiniji a učinkovitost ista ili veća, pa možda i do 129,9% kad uzmete u obzir da ste dobili na prostoru, izbjegli velike troškove kod ulaganja i sanacije dimnjaka, izbjegli buduće troškove servisiranja, izbjegli kondenzat i ne zagađuje atmosferu jer vam dimnjak više ne treba. I ovi novi kondenzacijski skrivaju opasnosti samo je pitanje vremena kad će se to otkriti a da će se ista količina štetnih plinova puštati u atmosferu ne navode zato po mojem ne bi prošao ekološki certifikat a isplativost zamjene-ugradnje je preskupa pa korisnike plinskih bojlera savjetujem da umjesto nametnuta rješenja, posvetiti se izolaciji stambenog objekta i prilagoditi se jednom od el. sustavu grijanja kao što imamo IC panel na primjer. Nema cijevi nema dimnjaka, nema vode, ne treba plin i nema servisera uz navedeno, imate ekološko zdravo grijanje, dobili ste više slobodnog prostora u stanu i tako ste izbjegli direktivu i automatski etažirali stambeni objekt. Svi proračuni proizvođača govore da je jeftinije i isplativije preći na el. sustav a o tome se ne raspravlja gospodo.

  • zdubic 25.02.2018.

    Piše ovako: "Međutim, Hrvatska je specifičan slučaj jer postoji veliki broj zgrada na čije dimovodne sustave nije moguće priključiti niti atmosferski niti kondenzacijski bojler. Drugim riječima, u slučaju dotrajalosti turbo-bojlera, nema alternativnog tipa bojlera za zamjenu i ugradnju na postojeći dimovodni sustav. Zato je potrebna sanacija i dimovodnog sustava i zamjene svih bojlera na istoj dimovodnoj vertikali." Međutim doznaje se propisi dimnjaka stavka 7. Na isti dimnjak se mogu priključiti samo uređaji iste vrste, dok svaki kondenzacijski uređaj mora imati svoj posebni dimnjak, krasno...ima ili nema zajedničkog korištenja dimovodnih sustava kod ugradnje kondenzacijskih bojlera, propisi kažu ne. Onda nađem ovo na stranici ovlaštenog izvođača "Prilikom ugradnje kondenzacijskih uređaja, sanacija se provodi uvlačenjem cijevi od teško zapaljivog polipropilena. Postoji mogućnost spajanja većeg broja kondenzacijskih uređaja na jedan dimovodni sustav čime se rješava problem više korisnika na nedovoljan broj postojećih kanala. Korištenjem te opcije i u novogradnji, smanjuju se troškovi izrade dimovodnih kanala, smanjuju se izmjere sustava te ostaje više raspoloživog prostora." ipak da ili ne stavka 7. propisi.

  • zdubic 11.02.2018.

    Ne slažem se, ne moraju ako neće , otkažite plinsko grijanje, otkažite dimnjačarske usluge i ostale servise koji idu uz isto te potražite rješenja grijanja na struju i nema problema, uz klima uređaj koji manje više imamo već svi. Kod norvežana se kuha i grije na struju, a najčešći izvori električne energije su voda, vjetar i sunce. Plin se koristi jako rijetko. Novac koji bi uložili za sanaciju dimnjaka i novi bojler preusmjerite na bolju toplinsku izolaciju stana te potražite bolje, zdravije, ekonomičnije na koncu i jeftinije rješenje a to je IC grijanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare