To je to što me zanima!

Aktivirao se 'najsmrtonosniji' vulkan nakon čak 200 godina

Lokalne vlasti su izdale naredbu za evakuaciju stanovništva u krugu od tri kilometra oko vulkana, ali mnogi koji žive i dosta dalje su iz straha pobjegli iz svojih domova
Vidi originalni članak

Vulkan Tambora na otoku Sumbawi u Indoneziji aktivirao se ponovno nakon 200 godina. 'Najsmrtonosniji' vulkan na svijetu je 1815. godine posljednji put eruptirao, prilikom čega je poginulo oko 90.000 ljudi. 

Lokalne vlasti su početkom tjedna izdale naredbu za evakuaciju stanovništva u krugu od tri kilometra oko vulkana, ali mnogi koji žive i dosta dalje su iz straha pobjegli iz svojih domova, javlja AP. Iz lokalnog Centra za vulkanologiju izvijestili su kako se vulkan još u travnju ove godine aktivirao, ali je u početku njegova aktivnost prouzročila pet potresa mjesečno. U posljednjih mjesec dana zabilježili su oko 200 potresa te su odlučili evakuirati ljude.

- Osim potresa, vulkan je počeo izbacivati pepeo i do 1400 metara u zrak - izvijestile su vlasti.

U travnju 1815. godine vulkan Tambora je eruptirao, a erupcija je bila snažnija čak i od erupcije Krakataoa 1883. godine, kada je nestao čitavi otok. Krater Tambore se zbog erupcije proširio za 11 kilometara. Od onda su lokalni stanovnici uvjereni kako u vulkanu živi zmaj koji spava, a vulkan eruptira ukoliko se zmaj naljuti.

- Ukoliko probudimo zmaja, prkosimo prirodi. Izbacivat će vatru i uništiti čitavo čovječanstvo - rekao je jedan od stanovnika.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • zelot 21.09.2011.

    Par njuki da lava polako iscuri i gotovo.

  • user_46331 20.09.2011.

    Čovjek se može sa svim i svačim borit, ali ne sa prirodom. kad priroda podivlja uništava sve pred sobom. Narod od davnina govori da nema straha nad božijim.

  • reticulli 20.09.2011.

    Nibiru je pred vratima, a vi se smijte....

Komentiraj...
Vidi sve komentare