Zagrepčanin Neven Pelicarić (47), donedavni veleposlanik Hrvatske u Španjolskoj, osvojio je Španjolce u kulinarskom showu “Y ademas cocinan” (I još kuhaju!), koji se prikazuje na kulinarskom kanalu Canal Cocina.
Pelicarić, koji je veleposlanik bio od 2008. godine do kraja prošlog mjeseca, kad mu je istekao mandat i vratio se u Hrvatsku, u showu, u kojem kuhaju poznati, predstavio se dvama jelima. U emisiji inače sudjeluju poznati stanovnici Španjolske, koji uspješno kombiniraju zahtjevne karijere te strast prema hrani i kuhanju. S publikom dijele svoje tajne, trikove, ali i pokazuju kako spremiti neka tradicionalna jela iz krajeva iz kojih dolaze. Pelicarić se tako okušao u pripremi ragua prema obiteljskom receptu i hobotnice na tribunjski način. Upravo taj mediteranski recept posebno hvale na stranici kulinarskoga kanala. Na španjolskoj televiziji novu epizodu u kojoj on kuha prikazat će u petak.
Veleposlanik se uvijek rado uključivao u aktivnosti vezane uz kuhanje. Spojio je strast i posao te na najljepši način predstavio Hrvatsku i našu kuhinju
U Veleposlanstvu Hrvatske u Španjolskoj znaju za njegovu strast prema kuhanju. Poznat je i po tome da, kad je zvao kolege na radni ručak, sam ga je kuhao.
- Veleposlanik se uvijek rado uključivao u aktivnosti vezane uz kuhanje, a i ovo je lijep način da spoji posao i hobi te predstavi našu zemlju i kulturu - kažu u veleposlanstvu.
Nekoliko dana prije njegova odlaska iz službe sam je pripremio ručak za 36 ljudi, veleposlanika iz svih zemalja EU i predsjednika španjolskog parlamenta, kako bi proslavili hrvatski ulazak u Uniju.
Kuham iz terapijskih razloga. Smiruje me, a poslije se i najedemo; Pelicarić na internetskoj stranici
Kuhao je tri dana, a spremio je hladnu salatu sa škampima serviranu u dinji, hobotnicu na tribunjski, koja je već postala njegov zaštitni znak, janjeće koljenice, a za desert je poslužio orehnjaču. Svakoga gosta su ispod tanjura dočekali i recepti, za što je dobio i pljesak. Među diplomatima Pelicarić je poznat kao vrstan kuhar, koji je svojim hobijem Španjolcima predstavio i hrvatske proizvode i kuhinju te dokazao kako ne nudimo “samo sunce i more”.
Za nekoliko dana na španjolskoj televiziji izlazi i njegovo gostovanje u popularnoj emisiji “Los 22 Minutos de Julius”, gdje je u samo 22 minute morao skuhati cijeli obrok. Kao što je uspješan u kuhinji, Pelicarić je ostvario i zavidnu diplomatsku karijeru. Završio je pravo, a ima i diplomu međunarodnog prava i diplomacije sa Sveučilišta sv. Ivana u New Yorku. Karijeru je počeo 1992. u Ministarstvu vanjskih poslova, a ubrzo je postao ataše pri UN-u. Bio je pomoćnik ministra za Europu te aktivno sudjelovao na pripremama za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.
Donosimo vam dva recepta našeg diplomata:
SELJAČKI RAGU
Sastojci: 2 kg mesa jelena, 10 češnjeva češnjaka, 2 žlice timijana, 1 kg luka, 1 kg mrkve, 1/2 kg celera, 2 žlice koncentriranog pirea od rajčica, 3 lovorova lista, 1,5 litara crnog vina i maslinovo ulje, 1/2 kg šampinjona, maslac. Priprema: operite divljač i izrežite na kockice. Marinirajte s češnjakom, timijanom, soli i vinom. Pustite neka odstoji 24 sata. Osušite meso i pržite u tavi s uljem. Izvadite i stavite na stranu. Fino nasjeckajte luk, mrkve i celer, pirjate dok ne omekša. Vratite meso, prelijte ga sokom od marinade, dodajte klinčić, rajčicu, lovor, malo vina i vode da pokrije meso. Ostavite ključati sat-dva, dok ne omekša. Pet minuta prije kraja dodajte gljive koje ste prepržili na maslacu.
HOBOTNICA NA TRIBUNJSKI
Sastojci: 2 kg sirove hobotnice, glava češnjaka, konzerva rajčice, 4 rajčice, 2 kg krumpira, 2 zelene paprike, 2 crvene paprike, 3 luka. Priprema: Odvojite krakove od hobotnice, očistite i izrežite krumpir, rajčice, paprike i luk. skinite ljusku s češnjaka, ostavljajući ga cijelog. U veliki lonac stavite krakove, krumpir, rajčicu, papriku, luk i umak od rajčice. Pokrijte lonac i stavite ga na visoku temperaturu dok se ne počne kuhati. smanjite vatru i kuhajte 45 minuta. Poslužite krakove s krumpirom i prelijte umakom.