To je to što me zanima!

Američka agonija: Još nema dogovora, bankrot izgledniji

Republikanski prijedlog prošao je u Kongresu, ali ga je Senat blokirao. SAD ima vremena i novca do 2. kolovoza. Ako se ne postigne dogovor mogli bi bankrotirati
Vidi originalni članak

Američki senat odbacio je prijedlog republikanca Johna Boehnera o zakonskom podizanju limita zaduženja s 59 glasova protiv i 41 za, prenosi CNN. Republikanski prijedlog Kongres je prihvatio u petak, ali ga je većinski demokratski Senat odbacio. Konkretno, to znači da SAD još uvijek nema rješenje krize i da je bankrot sve izgledniji. 

Glasanje u Kongresu prvotno je bilo zakazano za četvrtak, ali je odgođeno za dan poslije jer Boehner nije uspio naći dovoljno glasova za svoj prijedlog, iako njegova stranka ima većinu. 

- Prijedlog je nesavršen, ali potreban - priznao je Boehner.

Iako je odbačen, njegov prijedlog predstavlja temelj za pregovore republikanaca s demokratima i predsjednikom Obamom kako bi se izbjegao bankrot koji SAD-u prijeti već idući tjedan. U subotu je najavljeno glasanje o prijedlogu demokratskog vođe Senata Harryja Reida. Dok se obje strane iscrpljuju u "političkom teatru", kako aktualnu situaciju nazivaju američki mediji, burza je u padu već šesti dan za redom.  

Predsjednik Obama ponovno je pozvao na kompromis među strankama te naglasio kako "vrijeme ističe". 

- Vrijeme stavljanja stranke na prvo mjesto je završeno. Vrijeme za kompromis u ime američkog naroda je ovdje - rekao je Obama. 

Vremena doista nema, jer Vlada ima novca samo do 2. kolovoza. Ako se trenutni limit zaduženja, koji iznosi 14.3 bilijuna dolara, ne podigne SAD neće moći platiti gotovo polovicu svojih dugova, odnosno bankrotirat će.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • gogson00 31.07.2011.

    Nije njega briga za američki narod, koji će morati snositi teret krize koja je neminovna, a banke će zadovoljno trljati ruke.....

  • ljudi 30.07.2011.

    Koje smo mi Balkanske nesrece, pa koji god sistem prihvatimo on uskoro propadne. Nije valja Komunizam, pa smo presli na Demokratiju, sada kada i to propadne moracemo se vratiti na Komunizam. Mi nikada nauciti, a uvjek kasno shvatimo da je svaka promjena bolna i skupa sto smo mogli primjetiti zadnjih 20 godina. Treba moliti boga da Demokratija ne propadne, jer smo opet u jadu i cemeru. Baksuzi!

  • herciskrica 30.07.2011.

    ovo vam je sve ništa,jer znamo da je amerika najveće zlo.ili opet nešto se'u da mogu stanovnistvu stetu raditv ili sve dolazi na svoje!navijam da idete prema dnu samo takvom!

Komentiraj...
Vidi sve komentare