To je to što me zanima!

Američka ekonomija u padu prvi put nakon gotovo 2 godine

Poslovne aktivnosti u SAD-u pale su u srpnju prvi puta u gotovo dvije godine zbog naglog posustajanja uslužnog sektora koje je zasjenilo kontinuirani skromni rast aktivnosti u industriji
Vidi originalni članak

Pokazalo je to u petak istraživanje tvrtke S&P Global.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru pao je u srpnju za 4,8 bodova u odnosu na lipanj, spustivši se na 47,5 bodova, najnižu razinu u nešto više od dvije godine.

Vrijednosti indeksa ispod 50 bodova pokazuju da je poslovna aktivnost pala.

Za srpanjski pad uvelike je odgovorna izrazita slabost uslužnog sektora, čiji je indeks pao u mjesecu na izmaku na najnižu razinu od svibnja 2020., kliznuvši na 47 bodova. Njegov pad bio je dovoljan da anulira relativnu stabilnost u sektoru proizvodnje.

Indeksi o novim narudžbama u proizvodnom sektoru, o realizaciji starih narudžbi u uslužnom sektoru i o očekivanjima spustili su se u oba sektora na razine kakve nisu zabilježene od 2020., prve pandemijske godine, pokazalo je istraživanje.

Podaci S&P Globala upućuju na to da američki bruto domaći proizvod (BDP) pada po anualiziranoj stopi od oko jedan posto, rekao je glavni ekonomist Chris Williamson.

U prvom kvartalu najveće svjetsko gospodarstvo palo je po anualiziranoj stopi od 1,6 posto, podsjeća Reuters. To odgovara padu aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,4 posto.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare