To je to što me zanima!

Američki državni odvjetnik: S RH imamo najbliskije odnose

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i danas potvrđeno kako je Hrvatska, u ovom dijelu Europe, ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva
Vidi originalni članak

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions sudjelovao je u četvrtak na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji nakon koje je u zajedničkoj izjavi sa hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem rekao da SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom te da takva postignuća želi proširiti i na druge zemlje u regiji.

Na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji, američki tužitelj sudjelovao je zajedno s državnim odvjetnicima iz šest regionalnih zemalja - Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Te zemlje, kazao je Sessions, imaju partnerstvo sa SAD-om koje traje već desetljećima, a može ga se nadograditi u borbi protiv terorizma, trgovine drogom, krijumčarenja ljudima i korupcije.

U ta partnerstva, dodao je Sessions, SAD ulaže slanjem svojih stručnjaka, a ta je država razmjestila i nekoliko svojih tužitelja i policijskih savjetnika u veleposlanstvima u zemljama regije.

Ta suradnja već ubire plodove u borbi protiv organiziranog kriminala, rekao je Sessions, navevši da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina.

SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i danas potvrđeno kako je Hrvatska, u ovom dijelu Europe, ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

Božinović je ocijenio da se od njegovog posjeta SAD-u u siječnju, kada su postavili temelje za jaču institucionalnu suradnju, već vide značajni pomaci i rezultati. Upravljajući akcijom Nana u kojoj je zaplijenjeno sto kilograma kokaina, hrvatska policija pokazala je da je zajedno s DEA-om sposobna koordinirati i policije iz drugih zemalja, primjerice Kolumbije, Paname, Njemačke, Italije.

Podsjetio je da Hrvatska sa SAD-om u području vladavine prava surađuje bilateralno, ali i kroz Interpol i Europol, a američkog državnog odvjetnika izvijestio je također da u Hrvatskoj uskoro na snagu stupa PNR direktiva o razmjeni informacija o sumnjivim osobama u zračnom međunarodnom prometu. Razmjena informacija važna je za sva područja policijskog rada, ali je i važan elemenat koji se ocjenjuje kad se govori o (američkom) programu izuzeća od viza s obzirom da je Hrvatska jedan od pet članica EU koja još čeka da uđe u taj program, rekao je Božinović.

Hrvatski ministar je s američkim tužiteljem razgovarao i o migracijama, izvijestivši ga o stanju migracijskih trendova s naglaskom na rutu koja se u zadnje vrijeme otvara u BiH. Božinović je rekao da mu je drago što SAD podržavaju ulazak Hrvatske u schengensku zonu.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • ljubica ljubičica_1 25.05.2018.

    Baš me zanima ko to u Hrvatskoj voli Amerikance?Osobno od njih se ježim i kad darove nose.

  • Dbx17 24.05.2018.

    Pa to se vidi po nasoj marionetskoj vladi

  • dcuk1 24.05.2018.

    jos kad izgradimo taj LNG, pa kad budemo od amera kupovali skupi plin, samo da pokazemo putinu zube, pa nitko nam nece bit ravan... ako bude hrvatske drzave do tad...

Komentiraj...
Vidi sve komentare