To je to što me zanima!

Američki krah: Ugašeno je čak 20,5 milijuna radnih mjesta

Sumorne brojke podupiru očekivanja analitičara da će američki oporavak od recesije izazvane pandemijom biti spor, a pridružuju se dugom nizu loših vijesti iz gospodarstva
Vidi originalni članak

Američki su poslodavci u travnju ugasili čak 20,5 milijuna radnih mjesta, najviše od Velike gospodarske krize iz tridesetih godina, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Brojka pokazuje danak koji je koronakriza uzela u najvećem svjetskom gospodarstvu, primjećuje Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO: Vojni avioni letjeli New Yorkom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stopa nezaposlenosti u prošlom je mjesecu skočila na rekordnih 14,7 posto, pokazalo je mjesečno izvješće američkog ministarstva rada. Time je premašen prijašnji rekord iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, od 10,8 posto, zabilježen u studenome 1982. godine.

ČEKA IH DUG OPORAVAK 'Možete se početi navikavati na to da je barel nafte 30 dolara'

Sumorne brojke podupiru očekivanja analitičara da će američki oporavak od recesije izazvane pandemijom biti spor, a pridružuju se dugom nizu loših vijesti iz gospodarstva, uključujući podatke o osobnoj potrošnji, investicijama kompanija, trgovini i tržištu nekretnina.

Izvješće svjedoči o teškim ekonomskim posljedicama mjera koje su vlasti počele uvoditi sredinom ožujka kako bi suzbile širenje pandemije koronavirusa.

'Gospodarstvo na aparatima'

- Naše je gospodarstvo na aparatima - zaključila je Erica Groshen, bivša povjerenica u odjelu statistike tržišta rada pri ministarstvu rada.

- U idućih nekoliko mjeseci pažljivo ćemo sondirati teren kako bismo vidjeli može li se sigurno vratiti iz inducirane kome u koju su ga dovele mjere karantene - dodala je Groshen.

POLITIZIRANJE PANDEMIJE?! Kina optužila Mikea Pompea da jednom laži prikriva druge laži

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za ožujak i oni sada pokazuju da je u tom mjesecu izgubljeno 870 tisuća radnih mjesta, ili 169 tisuća više nego što je prvotno objavljeno.

Iako milijuni Amerikanaca i dalje podnose zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, travanj bi mogao označiti vrhunac što se tiče gubitka radnih mjesta, špekulira Reuters.

Američka središnja banka Fed osigurala je spasonosne kreditne linije, kompanije ponovo pokreću poslovanje u mnogim dijelovima SAD-a, raste potražnja za vozačima kamiona a radnike traže i supermarketi, ljekarne i kurirske službe, nabraja Reuters.

ANKETA U AMERICI Smanjuje se prednost Bidena, Trump mu se polako približava

Ekonomisti ipak ne očekuju brzi oporavak tržišta rada.

- S obzirom na očekivane promjene u ponašanju kupaca, koje će odražavati njihovu nesigurnost po pitanju zdravlja, blagostanja, dohotka i zaposlenja, mnoge tvrtke neće se otvoriti ili će zapošljavati manje radnika - procjenjuje Steve Blitz, glavni ekonomist u TS Lombardu.

- Zato očekujemo da će se aktualna recesija produljiti i na treći kvartal - poručio je.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Alter ego 08.05.2020.

    Nevjerojatno, ljevičari likuju nad nezaposlenošću, neimaštinom i glađu, navijaju za propast, samo kako bi za to mogli okriviti Trumpa. Koliko trknut u glavu moraš biti za to?

  • 50 nijansi šljive 08.05.2020.

    Pišete gluposti. Radna mjesta nisu ugašena, samo ljudi trenutno ne rade, kao i kod nas, kao i svuda u svijetu, zbog pandemije.

  • 08.05.2020.

    Vesmasina pranja mozga na centrifugi! Orange man baaad! SAD najgori! Na 350 I kusur miljuna 75000 mrtvih. Biblijski krah...Orange man bad je gotov ovaj put... I tako zadnjih 4 g I jos 4 slijedece ko pokvareni roboti ko papagaji sirite lijevo poremecene lazi kulta zvanog "demokrati". Kako vi u HINI mislite sakrit ili objasnit vijesti kad npr sveti Obama ili Hillary zavrse u zatvoru? Pa to ce bit za udzbenike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare