To je to što me zanima!

Američki obavještajci poručili: Plinovod Sjeverni tok sabotirala je proukrajinska skupina ljudi

Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili najviši ukrajinski dužnosnici, niti da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade
Vidi originalni članak

Novi obavještajni podaci koje su pregledali američki dužnosnici sugeriraju da je prošlogodišnji napad na plinovod Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, objavio je list The New York Times u utorak.

Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ili najviši ukrajinski dužnosnici, niti da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade, objavio je list navodeći američke dužnosnike.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće, a američki dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Predstavnici Kijeva i Moskve također nisu bili dostupni.

ANALIZA VOJNOG EKSPERTA Na Zagreb pao 'Strizh', a Kijev napada 'Svjedok': Dronovi su ključni faktor rata u Ukrajini

SAD i NATO napade na plinovod u rujnu 2022. nazvali su "činom sabotaže", a Moskva je optužila zapad i pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede neovisnu istragu.

U obavještajnom izvješću sugerira se da se oni koji su izveli napad protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "no ne precizira se tko su članovi skupine, niti tko je napad naredio ili platio operaciju", piše Times.

"Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka", piše list.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • hromcan73 13.03.2023.

    Ako nemaš nešto pametno izjaviti, bolje da šutiš

  • ravno1 08.03.2023.

    Često naletim na neku informaciju koja me dovede u dilemu a ponekad i u trilemu. Primjera radi, prije 2 dana sam našao zapis od 07.10.2001. u kojem su podaci o rušenju ruskog Tupoljeva 154 koji je 04.10.2001. srušen iznad Crnog mora.Poginulo je 78 ljudi. Zainteresiralo me je jer su Rusi tražili od SAD-a "uvid u dokaze koji potvrđuju američku tezu o ukrajinskom raketnom udaru". SAD je potvrdio da je ukrajinska raketa srušila taj zrakoplov. Na satelitskim su snimkama, u blizini rušenog zrakoplova, vidjeli ukrajinsku raketu. Ukrajinci su još 05.10.2001. (2 dana ranije), odbijali bilo koju mogućnost da su oni srušili zrakoplov. Nakon 2 dana su izjavili da postoji mogućnost da su greškom, za vrijeme vojne vježbe, raketirali taj Tupoljev. Hoću reći da su Ukrajinci opasni za okolinu. Prije 11 mjeseci su raketirali Zagreb, prije mjesec dana Poljsku. Pitanje je tko je slijedeći?

  • Pastafaristia 08.03.2023.

    Pa i SAD proukrajinske.

Komentiraj...
Vidi sve komentare