To je to što me zanima!

Andrej Plenković: 'Postoji razumijevanje da se ne dira u kohezijska sredstva'

Europska komisija je 20. lipnja predložila reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), sedmogodišnjeg proračuna EU-a, i zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. godine
Vidi originalni članak

Stajalište država članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju, među kojima je i Hrvatska, jest da se u kohezijska sredstva prilikom revizije Višegodišnjeg proračunskog okvira (VFO) ne dira, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska i većine država članica koje su u ovom trenutku neto korisnici kohezijskih sredstava smatraju da se prigodom revizije ne diraju sredstva koja su rezervirana za kohezijsku politiku i mislim da se takva poruka razumjela”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a, na kojem su glavne teme bile ruska agresija na Ukrajinu i nastavak potpore toj zemlji, gospodarstvo, migracije, sigurnost i obrana te vanjski odnosi.

KOMENTIRAO MODRIĆA I LOVRENA Grmoja: Zašto se na istražne razgovore ne zovu Plenković, Dragana Jeckov, Katičić i drugi

Europska komisija je 20. lipnja predložila reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), sedmogodišnjeg proračuna EU-a, i zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. godine koji bi uglavnom bili namijenjeni za Ukrajinu, za upravljanje migracijama i jačanje otpornosti i konkurentnosti europskog gospodarstva.

S povećanjem VFO-a se ne slažu neki od najvećih neto uplatitelja u europski proračun poput Njemačke, koja traži da se sredstva za nove izazove nađe preraspodjelom postojećih.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • i.hun 01.07.2023.

    Znači tiskamo još eurića. Koliko god nam treba. A pričaju kako će smanjiti inflaciju.

  • AnarhosindikaIist 30.06.2023.

    ECB tiska lovu koliko god stigne. Što je odličan recept za - inflaciju.

  • kormilar 30.06.2023.

    AP jedva čeka da mu istekne mandat i vrati se u Brisel na plaću od 7-8 000 eurića (što se zna)!

Komentiraj...
Vidi sve komentare