To je to što me zanima!

Anka Mrak Taritaš: Zagrebu treba nova Sljemenska žičara

Podsjetila je da je još 2004. napravljen javni arhitektonsko-urbanistički natječaj koji je predvidio novu, donju stanicu žičare, a plan je donesen iste godine kad je žičara prestala raditi
Vidi originalni članak

Predsjednica zagrebačkog HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš u subotu je na tramvajskom okretištu Dolje, u podsljemenskoj zoni, istaknula da Zagrebu treba nova Sljemenska žičara za koju postoje svi prostorno-planski preduvjeti, sve kako bi se pojednostavio odlazak na Medvednicu, tradicionalno izletište Zagrepčana. 

"Žičara je napravljena 1963., a 2007. je misteriozno prestala raditi. Već devet godina ne radi i nitko se zbog toga previše ne uzbuđuje, osim Zagrepčana", ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je da je još 2004. napravljen javni arhitektonsko-urbanistički natječaj koji je predvidio novu, donju stanicu žičare, a plan je, kako je dodala, donesen iste godine kad je žičara prestala raditi. Također, dok je bila ministrica prostornog uređenja i graditeljstva, u Saboru je 2014. izglasan Prostorni plan Parka prirode Medvednica.

Znači, kaže, svi prostorno-planski preduvjeti za žičaru su tu tako da će građani doći tramvajem, nadvožnjakom prijeći cestu i parkirati automobil na parkiralištu za tisuću automobila te brzom žičarom stići na Sljeme, do gornje stanice, koja bi, navodi, bila malo pomaknuta ispod tornja pa bi tako Medvednica postala dvorište Zagreba.

Predsjednica zagrebačkog HNS-a ističe da, ukoliko se taj projekt realizira, ne bi bilo potrebno ići automobilima na Sljeme, a Medvednica bi mogla biti park prirode u punom smislu te riječi. No, kako ističe, aktualnoj Gradskoj upravi su puno važniji neki drugi projekti. 

"Jednom prilikom sam se našalila i rekla da mogu svečano obećati da, ako dobijem priliku biti prvi čovjek Grada Zagreba, neću jesti snijeg, ali ću omogućiti da svi građani mogu doći žičarom na Sljeme, i pri tome stojim i dalje“, poručila je Mrak-Taritaš.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • MiroslavKrzak 23.05.2016.

    Gđa Anka MrakTaritaš, nažalost moja lancmanka iz Bjelovara, nije se ni stručno ni moralno kvalifcirala za poštenu zagrebačku gradonačelnicu. Ona, naime do danas podržava "Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama" koji je već u osnovi neustavan, jer pogoduje nezakonite graditelje (cijenom i brzinom postupka) u odnosu na one zakonite. Osim toga Zakon i direktno pogoduje nazakonitim graditeljima legalizirajući njihove nezakonite postupke na zagrebačkoj periferiji time što ne priznaje prava oštećenih susjeda da se na bilo koji način, pa i sudski štite od trajne blokade pristupa svojim zemljištima preko zamljjišta na kojima investitori nezakonito grade i isto tako nezakonito tj. silom prekidaju prijelaz preko svog zemljišta do zemljišta oštećenih. Radi se o tome da nezakoniti graditelji mogu graditi bez "papira", a zbog nesređenog zemljišnika oštećeni posjednici prava služosti puta moraju da bi taj posjed "po zakonu" mogli obraniti, imati uknjiženo pravo služnosti puta. Iako j eimala,kao Ministrca pravo da svojim službenim tumačenjem zakona izjednači posjed s uknjiženim pravom služnosti puta, ona se oglušila na moj prijedlog da to učini, a njezin savjetnik Josip Bienefeld, uputio me na Ministarstvo pravosuđa, koga se to kao jedna u moru nezakonitih odredaba u zakonima, jedva tiče. Strogo formalno, kao buduća načelnica, ako bude izabrana, umjesto da na prvo mjesto stavlja žičaru na Sljeme, morala bi na prvo mjesto staviti uvođenje helikopterske taksi službe.

  • vtomase8 22.05.2016.

    Kad je vidim odmah mi pane MRAK na oči

  • zmaajo 22.05.2016.

    ma zamisli, zagrebu triba zicara....a triba li ista splitu, sibeniku, osijeku, vukovaru....sram te bilo. ova drzava se ne zove hrvatska nego zagreb. gadi mi se

Komentiraj...
Vidi sve komentare