To je to što me zanima!

Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje

24sata poziva maturante da ispune anketu o namjerama studiranja
Vidi originalni članak

Kako bi utvrdio kako se ovogodišnji maturanti i oni iz prijašnjih generacija pripremaju i informiraju o polaganju državne mature, te kakvi su im planovi oko nastavka školovanja i zapošljavanja, portal 24sata provodi istraživanje na 24sata.hr i pozivnog linka na Facebook stranici 24sata. Istu smo anketu u ovom razdoblju proveli i 2014. godine, kada je anketu u tjedan dana ispunilo 5.384 maturanata.

U anketi možete sudjelovati OVDJE

Tadašnja anketa pokazala je kako je u generaciji maturanata 2014. bilo nešto više onih sa završenom strukovnom školom i njihov je udio bio porastao u odnosu na prethodne godine. Najviše maturanata je u završnom razredu imalo prosjek vrlo dobar. Anketom smo utvrdili i da je većina maturanata željela studirati na javnom visokom učilištu na teret države. Tehničke znanosti, ekonomija i biomedicinske znanosti bile su najpopularnije među anketiranima, a primarne izvore informacija o ispitu državne mature učenici su saznavali sa specijaliziranih web stranica i od školskih profesora.  

Našom smo anketom utvrdili i da je u 2014. godini porasla važnost društevnih mreža i neformalnih prijateljskih savjeta, a smanjio se utjecaj tradicionalnih medija i profesora. Kao glavni razlog upisa na fakultet naveli su osiguranje bolje plaćenog posla (za 38% ispitanih to je bio glavni razlog), a stjecanje znanja je bilo na drugom mjestu. Grad Zagreb bio je ocjenjen kao najpoželjnije mjesto studiranja, no tada je čak 17 posto maturanata i studenata izjavilo da nakon  završenog fakulteta želi živjeti i raditi u inozemstvu. 

Idi na 24sata