To je to što me zanima!

Anoreksija: Od izgladnjivanja svaki dan umre jedna Hrvatica

Prema podacima udruge Nada, od anoreksije nervoze i bulimije u Hrvatskoj pati oko 90.000 ljudi, no nema ustanove za liječenje poremećaja prehrane
Vidi originalni članak

Moju kćer ubila je anoreksija, iako si je sama oduzela život. Ona je imala 33 godine i borila se s tom bolešću 15-ak godina. Nitko joj u Hrvatskoj nije mogao pomoći, kaže majka iz Zagreba. U Hrvatskoj ne postoji specijalizirana ustanova koja bi im pomogla. Prema podacima udruge Nada, od anoreksije nervoze i bulimije u Hrvatskoj pati oko 90.000 ljudi, a svaki dan se jedna žena ubije ili umre od posljedica bolesti. Donosimo potresne priče ljudi koji su se suočili s tom bolešću unutar svoje obitelji. 

>>> Cijeli članak pročitajte u 24Expressu!

Idi na 24sata

Komentari 83

  • abatenoj 02.04.2012.

    al dok je pancete ja se ne bojim

  • abatenoj 02.04.2012.

    većina nas će umrit od anoreksije ako nas budu i dalje ovako šišali

  • Aamelie 02.04.2012.

    Dvije sam se godine bavila prevencijom poremećaja u prehrani i ono što mogu reći jest da više problem nisu samo manekenke i gimnastika. Današnji mladi su strašno opterećeni uspjehom na svim područjima, te svoje neuspjehe vrlo često krenu liječiti raznim ovisnostima, koje su zapravo bijeg od stvarnosti i okoline koja ih ne prihvaća takve neuspješne. Neki se okrenu drogi, a neki ovisnosti o hrani. Da, možda čudno zvuči kad se kaže da su anokresičari i bulimičari ovisni o hrani, ali to je njihova jedina i glavna preokupacija. I griješe svi koji misle da se oni izgladnjuju jer im je to fora. U početku to krene kao zafrkancija, ali kad se u glavi promijeni percepcija vlastitog tijela tada to postaje borba za goli život. Većina ne zna da su poremećaji hranjenja najsmrtonosniji psihički poremećaj i da broj oboljelih raste svakim danom. U Hrvatskoj je liječenje jako loše jer se time uglavnom bave psihijatri koji obično sve probleme rješavaju gomilom lijekova i prisilnim hranjenjem, što je u redu u slučajevima kad oboljelima život ovisi o niti, ali kad se stabiliziraju treba im se pružiti puno širi spektar tretmana, a naglasak treba biti na obiteljskoj terapiji. Poremećaji hranjenja su toliko kompleksni da liječenja obično traju po nekoliko godina i s upitnim uspjehom. Zato nemojte unaprijed suditi o nečemu o čemu vrlo malo znate. Da provedete samo jedan dan s oboljelim od poremećaja u prehrani vjerujte da bi vam se cijeli život okrenuo naglavce.

Komentiraj...
Vidi sve komentare