To je to što me zanima!

Antifašisti u Vodicama ne žele spomenik žrtvama komunizma

Predsjednik udruge antifašista Josip Zanze rekao je da se radi o nespomeniku koji je sagrađen na pomorskom dobru, a da Vodice sada žele priznati što nije legalno
Vidi originalni članak

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica zatražila je u ponedjeljak uklanjanje Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma čiju je gradnju na rivi u Vodicama prije nekoliko godina inicirala vodička Udruga 'Hrvatski domobran'. Antifašisti su konferenciju sazvali povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Vodica na kojoj bi spomenik trebao biti legaliziran. 

- Samim uvrštavanjem spomenika u točkaste Izmjene i dopune prostornog plana Grad Vodice je priznao nelegalnost spomenika, kojeg nazivam nespomenikom jer spomenik nije i ne može biti. Sada se s tim objektom, sagrađenim na samoj rivi na pomorskom dobru, koju građani zovu peka i šiptarska kapa, događa isto što i s brojnim apartmanima i drugim bespravno sagrađenim objektima, pokušavaju legalizirati nelegalno - rekao je predsjednik udruge antifašista Josip Zanze koji za gradnju krivi i šutnju svih inspekcija. Gradskom vijeću i gradonačelnici Vodica Branki Juričev Martinčev Zanze je s konferencije uputio niz pitanja, od kojih se neka tiču i jame Golubinke, u koju su tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega ubačeni deseci Vodičana. Zanze pita zašto se DNK analizom nije utvrdio identitet posmrtnih ostataka žrtvi. On, naime, tvrdi da su u jamu partizani ubacivali talijanske i njemačke vojnike, a ne civile.

- Speleološko istraživanje provedeno 1991. godine pokazalo je da su tamo njemačke i talijanske vojne uniforme, a ne seljačka obuća i odjeća. U Vodicama nakon 1945. godina nitko nije ubijen, osim što je poslije rata bilo nekoliko suđenja. Ostali su osuđeni prema tadašnjim ratnim zakonima, najviše nakon pada Italije - rekao je Zanze, koji pita i zašto se od Njemačke i Italije nije zatražila suradnja u ispitivanju ostataka iz Golubinke. Također, gradsku vlast pita jesu li zatražili očitovanje o "spomeniku" i institut Simona Wiesenthala te HAZU-ov Razred za povijest. Zanze kaže da razumije i suosjeća s boli svih koji su u ratu ostali bez svojih najbližih, ali ne pristaje na krivotvorenje povijesti.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • piramida 28.04.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • dedek56 28.04.2014.

    zenze koliko ti ono imade godina 1941g.??? objavili ste popis branitelja domovinskog rata¸radi koga i čega??? mene osobno a vjerujem i mnoge druge građane RH bi zanimao popis primatelja partizankih mirovina i njihove godine provedene u ratu!!!! teršelićka vam može pšomoći ona samo o njima brine i kuka o njiohovim primanjima!!! dokumentu hitno pregledati USKOK i odbor za nacionalnu sigurnost hrvatske.......................

  • SAINT 28.04.2014.

    Valjda ih je pomalo sram što su nakon 2 svj.rata radili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare