To je to što me zanima!

Apple gleda kako otići iz Kine koja još popušta Covid mjere

Kina je u nedjelju najavila dodatna popuštanja strogih Covid mjera u nekim gradovima. U isto vrijeme, WSJ piše da Apple gleda kako preseliti dio svoje proizvodnje iz Kine
Vidi originalni članak

Još kineskih gradova, među kojima je i Urumqi na zapadu, najavilo je popuštanje koronamjera u nedjelju u pokušaju države da svoju politiku nulte tolerancije na Covid učini više ciljanom nakon nasilnih prosvjeda proteklog vikenda.

Urumqi će tako otvoriti šoping centre, tržnice, restorane i druga javna mjesta od ponedjeljka nakon lockdowna koji je trajao mjesecima, piše Reuters. Navode kako je ovog vikenda bilo manje znakova nemira, iako je policija bila snažno prisutna u brojnim gradovima. 

NAKON NIZA PROSVJEDA Kina ublažava korona mjere: Neki slave, a brojni su zabrinuti

Očekuje se da će država najaviti i blaže mjere oko obveznog testiranja te omogućiti pozitivnima i kontaktima da se izoliraju kod kuće pod određenim uvjetima.

U isto vrijeme Apple je ubrzao svoje planove kako bi dio proizvodnje preselio iz Kine, doznaje Wall Street Journal. Dobavljače su navodno već obavijestili da planiraju na sastavljanje Appleovih uređaja u drugim dijelovima Azije, osobito u Indiji i Vijetnamu. Uz to, traže i načina da smanje ovisnost o tajvanskim dobavljačima koje predvodi Foxconn. 

ESKALACIJA PROSVJEDA Prosvjedi u Kini sve veći, Peking poručuje: 'Ugušit ćemo sve nove prosvjede neprijateljskih snaga'

Upravo su neredi i nemiri u gradu-tvornici u Zhengzhouu potaknuli Apple da ubrza svoje planove. Tamo je Foxconnova tvornica u kojoj radi 300.000 ljudi, a u jednom trenutku su oni radili oko 85 posto svih iPhonea. 

No ta je tvornica bila poprište nasilnih prosvjeda radnika u studenome kad su se pobunili zbog plaća i Covid mjera.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mqxi 04.12.2022.

    jeftina radna snaga jednostavno

  • Piver 04.12.2022.

    konacno da se proizvodnja po malo mice iz te kvalitetne kine

Komentiraj...
Vidi sve komentare