To je to što me zanima!

'Arbitraže neće biti, moguće rješenje je poravnanje bilance'

Pobrinut ću se da rješenje bude politički prihvatljivo, a stručnjaci moraju reći kakve su pravne činjenice i činjenice u vezi s bilancom Ljubljanske banke, kaže Erjavec
Vidi originalni članak

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da arbitraža nije put za rješavanje pitanja Ljubljanske banke i naznačio mogućnost da se rješenje traži u poravnanju bilance te banke. 

- Mislim da nema vremena za arbitražu, jer ako idemo na arbitražu onda to znači da to moraju potvrditi obje vlade, zatim ratificirati u parlamentima. Bolje je da umjesto arbitraže ratificiramo pristupni ugovor, izjavio je novinarima ministar Erjavec nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, javlja HRT

Erjavec je istaknuo da se traži konkretno rješenje problema, a ne način rješavanja. 

- Pregovaramo o konkretnom rješenju. Dezinformacije su da razgovaramo o načinu rješavanja. Za granice smo dogovorili da način rješavanja bude pred arbitražnim sudom u Haagu i kako god taj sud odluči, bit će obvezujuće za obje strane. Ovdje se dogovaramo da do kraja sljedećeg mjeseca nađemo konkretno rješenje - rekao je. 

On je spomenuo poravnanje kao moguće alternativno rješenje. 

- Mi govorimo o bilanci Ljubljanske banke i ta bilanca mora biti poravnana. Ne možemo govoriti samo o pasivi, nego moramo govoriti i o aktivi i pogledati kakav je izračun. Ja sam političar i pobrinut ću se da rješenje bude politički prihvatljivo, a stručnjaci moraju reći kakve su pravne činjenice i činjenice u vezi s bilancom Ljubljanske banke - rekao je Erjavec. 

U slovenskoj javnosti se govori da su potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim poduzećima u koja je plasirala kredite veća od štednje hrvatskih građana. 

Pusić: Rješenje u kojem nitko nikoga neće prevariti 

- Rješenje pitanja Ljubljanske banke treba biti takvo da se ne može reći da je netko nekoga prevario i da ga se može politički prezentirati javnosti u Hrvatskoj i Sloveniji - izjavila je u Bruxellesu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

- Moram reći da cijenim napore slovenskog kolege Erjavca da pomogne i pridonese tom rješenju s obzirom na situaciju u Sloveniji, gdje se vladajuća koalicija postupno osipa, i koji pokazuje dozu odgovornosti da se to pitanje riješi prije izbora ili nekog drugog preslagivanja u Sloveniji - izjavila je ministrica Pusić nakon završetka sastanka vanjskih poslova zemalja članica EU-a

Idi na 24sata

Komentari 100

  • mily 01.02.2013.

    zašto ja nisam do dana današnjeg nigdje pročitala, pa ni čula da hrvatska poduzeća duguju neke velike milione ljublj banci?? Možda ste vi čuli, ali ja nisam. Ni sa jedne strane se do dana današnjeg to nije spominjalo. Svih ovih 20 godina. Zašto? Ako je tako pa netko bi o tome govorio. Spominju se samo štediše. Zar slovenci to nebi rekli 20 godina? Otkud je to sad isplivalo. Ili je moralo isplivati da bi bio dogovor -- poravnanje bilance. I time nam mažu oči. Pa zar nam ni na ovom portalu ovih 20 godina BLOOD983PATRIOT to nikada nije napisao????? A svašta nam je napisao i trudi se da nam objasni , kao neke stvari? Pa zar ni SLOVENAC nije znao za taj dug? A sad odjednom i on zna za to!!!

  • KAVALIR38 01.02.2013.

    Šta ima diskutirat i politizirat i filozofirat.Na svim sudovima se zna da sada duguje Ljublanska Banka štedišima oko 200 miljuna evra ,a Država HR duguje Ljublanski banki oko MILJARDU evra .To su činjenice,za koje kod vas zbog medijskog prekrivanja nikad nije bili objavljeno,jer je taj novac LB jednostavno nestao u vreme rata u hrvatskoj.Pa normalno da je davala LB i kredite ,koje nikad nisu vračeni i su bili sa garancijom RH.Ova vlada sada se treba suočit sa takvima greškama predhodnih vlasti. ISTINU JE POTREBNO PRIHVATIT KAKVA JE ,NEGO KAKVU KO OČE!!!

  • fidron 01.02.2013.

    Najbolje da štediše poklone državi lovu, jer ona i nama svakodnevno daje, pa da joj se malo odužimo - Potpis domoljubi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare