To je to što me zanima!

Austrija želi vraćati migrante u Mađarsku, ona to ne prihvaća

Jasno je da Mađarska ne mora primati te migrante, rekao je u četvrtak mađarski ministar obrane Istvan Simicsko na tiskovnoj konferenciji u Budimpešti
Vidi originalni članak

 Beč i Budimpešta su počeli teške pregovore o sudbini tisuća migranata koje Austrija želi vraćati u Mađarsku koja to odbija.

"Jasno je da Mađarska ne mora primati te migrante", rekao je u četvrtak mađarski ministar obrane Istvan Simicsko na tiskovnoj konferenciji u Budimpešti, u društvu s austrijskim kolegom Hansom Peterom Doskozilom.

"Da bismo ih primili, oni ovdje moraju početi svoje putovanje. No (...) oni su prošli kroz više zemalja prije nego su stigli u Mađarsku", pa tako kroz Grčku i druge zemlje EU-a, dodao je Simicsko.

Kako navodi Beč, trenutačno u Austriju preko Mađarske stiže u prosjeku 150 ljudi na dan.

Priljev migranata u 2015. je ugrozio europski sustav traženja azila poznat kao Dublinski propisi po kojima zahtjev za azil obrađuje zemlja ulaska  migranata u EU, a to su uglavnom Grčka i Italijia.

Mnoge zemlje, pa tako i Austrija, više ne vraćaju migrante u Grčku koja odavno upozorava da je sustav nepravedan.

"Naša očekivanja prema Mađarskoj su jasna. Ona je članica EU-a, Schengena i potpisnica Dublinskog sustava. S obzirom na taj zakonski okvir, mislimo da možemo vraćati migrante u Madžarsku", rekao je za AFP Karl-Heinz Grundboeck, glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • -wakeTfUp- 11.06.2016.

    ima Kur-atcz, najmlađi nam EU ministar rješenje. uključuje neke otoke. a svi se nadamo da ne misli na "naše" već - alpske? hahaha. za 10 godina će ih više biti na ovom području od našeg naroda. (pod "našim" mislim na balkanski, slavenski narod). dok se neki osvijeste i shvate ono o čemu od samog početka "mudriji" govore i pišu - piši kući - propalo:-P

  • 10.06.2016.

    BRAVO Mađari ! B R A V O !

  • conte 10.06.2016.

    u članku od 8 rečenica spominjete Mađarsku i Madžarsku. što bi tek bilo da napišete malo ozbiljniji tekst..??

Komentiraj...
Vidi sve komentare