To je to što me zanima!

Austrija protiv ulaska Hrvatske u Schengen? 'Nije vrijeme za to, sustav je loš, ne funkcionira'

Austrijski ministar poručio je kako nije vrijeme za glasovanje o širenju te da sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira. Austrijski mediji navode kako je razlog tome veliki priljev izbjeglica koji dolaze preko Balkana
Vidi originalni članak

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je u petak za austrijski list Kurier izjavio kako nije vrijeme za glasovanje o širenju, komenitrajući ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor. 

- Sada nije vrijeme za glasovanje o širenju, kada sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira - rekao je ministar i dodao kako nema smisla "proširivati jedan slomljeni sustav" jer ne bi mogao funkcionirati. 

PONOVNO IH UVELI Švicarska uvela mjere koje će Hrvatima otežati pristup tržištu rada: 'Ta odluka je nepovoljna'

Karner je rekao i da je Austrija trenutno suočena s pojačanim priljevom izbjeglica, a austrijski list navodi i kako je upravo to razlog protivljenja ulasku Hrvatske u Schengen - dolazak izbjeglica preko Balkana. 

- U Austriju je od početka ove godine ušlo 90.000 ljudi, od čega njih 75.000 nije prethodno registrirano niti u jednoj od država članica EU-a kroz koje su prolazili - napomenuo je Karner. 

Slovenska ministrica: Spremni smo uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i kad uđe u Schengen 

Prije nekoliko dana se oko iste teme oglasila i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon koja je rekla kako je njena vlada spremna uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i nakon što uđe u šengenski prostor, bude li to potrebno u slučaju velikog migrantskog pritiska. 

- Slovenija je spremna uvesti kontrole unutar šengenskog prostora sljedeći dan, tjedan, mjesec ako i kada to bude potrebno - rekla je Fajon. 

POSLOVNI FORUM Korejski veleposlanik: Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen stvorit će prilike i za naše tvrtke

- Sada kada Hrvatska ulazi u Schengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane nekakav džep s porastom ilegalnih prebjega, migranata, izbjeglica - naglasila je.

O hrvatskom ulasku u šengenski prostor odlučivat će ministri unutarnjih poslova na sastanku 9. prosinca.

Idi na 24sata

Komentari 198

  • T'jt-šmznm 20.11.2022.

    Ulazimo u sustav koji se raspada 😂

  • psilajuu 19.11.2022.

    A što kaže Uršula?

  • Mario8073 19.11.2022.

    Same laži, na staroj granici pored autoputa gdje ulazim često u Austriju iz Slovenije, izbjeglice se šeću normalno bez kontrole , nitko ih ništa ne pita a nas traže Dokumente!

Komentiraj...
Vidi sve komentare