To je to što me zanima!

Avioni su im prevelik teret za proračun, pa ih nude Hrvatskoj

Mađarska je Hrvatskoj ponudila preuzimanje šest borbenih aviona JAS 39 uz otplatu preostalog najma. O sudbini ratnog zrakoplovstva odlučit će se u idućih par mjeseci
Vidi originalni članak

Politički i vojni vrh trebao bi u idućih par mjeseci donijeti odluku o sudbini ratnog zrakoplovstva koja ovisi o visini proračuna i dostupnim sredstvima. Sadašnjim MIG-ovima rok trajanja istječe 2013. 

Do donošenja odluke Ministarstvo obrane će razmatrati ponude koje je dobilo. Pored postojećih ponuda iz Rusije, Švedske i SAD-a stigla je i ponuda iz Mađarske. Mađari Hrvatskoj nude preuzimanje šest aviona JAS 39 uz otplatu preostalog najma, a još se ne zna koliko bi nas ta opcija koštala. 

Prema desetogodišnjem ugovoru iz 2006. Mađarska švedskom Gripenu godišnje plaća nešto više od 100 milijuna eura za avione i oko 18 milijuna eura za obuku pilota. Ugovor je postao prevelik teret njihovom proračunu i upravo zbog toga Hrvatskoj nude preuzimanje dijela aviona.

>>> Više pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Idi na 24sata

Komentari 89

  • Ira27 06.01.2012.

    To je super sad ćemo za 50 milja eura godišnje moći nesmetano oprašivat komarce u ljetnim danima. Zimi će služit za igranje na pa-pa pilotima čiju ćemo obuku platit vjerojatno prodajom Mljeta ili nečeg drugog tako bezveznog čega imamo na pretek...

  • rođo rođin1 06.01.2012.

    mađarima koji i maju 10,5 milijuna stanovnika je prevelik zalogaj plaćat godišnje 100 milijuna,a nama koji imao 4,5milijuna stanovnika neće biti nikakav teret.mislim da će si netko s tim preuzimanjem kupit slobodu za ubojstvo.

  • neviokljun 06.01.2012.

    Hoćemo traktore na mlazni pogon, a u migove ćemo ugraditi dizel motore. Pa da vidimo

Komentiraj...
Vidi sve komentare