To je to što me zanima!

Banke i dalje uvjeravaju da je štednja građana sigurna

Postoji opasnost od kreditnog sloma i u Hrvatskoj, ali je mogućnost puno manja nego u SAD-u, kažu stručnjaci. Manji broj građana podiže svoj novac
Vidi originalni članak

Bankari tvrde kako nema mjesta za paniku jer je štednja građana u našim bankama sigurna. Međutim, makroekonomist HNB-a potvrdio nam je da ljudi iz banaka podižu svoj novac i spremaju ga u “čarapu”, dok ga u inozemstvu “pretaču” u zlato jer vjeruju da je ono sigurnije od novčanica. Kako bi se trenutačna situacija, svjetska kriza i kolaps burzovnih indeksa, mogla odraziti u Hrvatskoj, objasnio nam je Branimir Lokin. “Problem će biti nedostatak kapitala. Teško će se dobivati inozemni krediti o kojima smo dosta ovisni. Hrvatska ima strukturni problem koji ne rješava, a to je da kod nas nema proizvodnje”, kazao je makroekonomist HNB-a. Kaže da građani ne trebaju brinuti za ušteđevinu u bankama jer one zasad imaju pokrića za kompletne uloge svojih štediša. Stručnjaci savjetuju čuvanje dionica. Upozoravaju na pojedince koji paniku među dioničarima koriste za dodatnu zaradu jer vrijeme je idealno za kupovinu.
- Hrvatske tvrtke su dobre i stabilne bez obzira na pad vrijednosti dionica. Savjetujem ljudima da ne prodaju dionice - prokomentirao je broker Rasta iz Varaždina Mladen Ostrički. Direktorica Centra za makroekonomske analize u HGK Jasna Belošević Matić smatra da postoji opasnost da se kreditni slom dogodi i u RH, ali je mogućnost puno manja nego u SAD-u. HNB može visokim rezervama ublažiti krizu. Dođe li do nje kroz godinu ili dvije, valja smanjiti državnu i osobnu potrošnju. Građani mogu očekivati sve skuplje kredite, pad cijena nekretnina ali i životnog standarda.
- Toliko smo mali da možemo samo promatrati, čekati rasplet nastojati smanjiti negativne utjecaje - tvrdi Matić.

O KRIZI ZNAJU REĆI SAMO DVIJE REČENICE
Dok svjetski državnici većinu svog vremena u posljednjih nekoliko dana troše na sastancima kako bi pronašli rješenja za gospodarsku krizu, naši političari o uzavreloj situaciji jedva da su i progovorili.
- Naše financijske institucije rade normalno i nema razloga da se poduzimaju posebne mjere za koje danas to nije potrebno - rekao je predsjednik Mesić. Ništa rječitiji o krizi nije bio ni premijer.
- Dao sam nalog svim ministrima da potrošnja koja je bila planirana za 2009. bude manja jer i država mora pokazati primjerom da je sedam godina rasta iza nas i da dolazi vrijeme kad se država na to mora pripremiti - rekao je Sanader. Ministar financija Šuker nije bio dostupan za komentar jer se nalazi u Washingtonu.

ŠUKER SE NE ŽURI, ZAKON TEK 2010.
U Hrvatskoj osiguranje štednje građana iznosi 100.000 kuna. U saborskoj proceduri je prijedlog Ministarstva financija da se poveća na 160.000. Međutim, prihvate li taj prijedlog zakona, on će stupiti na snagu tek 2010. godina. Ministar Ivan Šuker otputovao je na Godišnju skupštinu Svjetske banke u SAD. Mobitel je isključio te nismo dobili objašnjenje njegove izjave da će pratiti mjere EU. EU razmatra povećanje osiguranja na oko 360.000 kuna.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • Goodman 10.10.2008.

    Stednja gradjana? Koliko ih stedi? Pet tajkuna? U minusu sam -3000kn tako da banke mogu i da propadnu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare