To je to što me zanima!

Baranović o poljoprivredi: Kao sustav smo zahrđali generalno

Saborski Odbor za poljoprivredu raspravljao je u ponedjeljak o rebalansu proračuna, kojim Ministarstvo poljoprivrede ostaje ove godine bez čak 409 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Rebalansom proračuna Ministarstvo poljoprivrede ostat će bez 409 milijuna kuna, od čega se 50 milijuna kuna odnosi na subvencije, a o tome je u ponedjeljak raspravljao saborski Odbor za poljoprivredu. Došao je i ministar Tihomir Jakovina.

- Ne možemo uvijek rasti. Proračun ministarstva za 2014. godinu u startu je bio veći za gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Govorimo o 5,15 milijardi kuna u odnosu na 4,27 milijardi u prošloj godini - rekao je ministar. Oporbeni zastupnici zaključili su kako 2013. godina ne može biti mjerodavna.

Hrg: Prošla godina bila je katastrofalna

- Prošla godina je bila katastrofalna. Nije dobra usporedba s tom godinom - rekao je Branko Hrg (HSS). Predsjednik odbora Franjo Lucić (HDZ) složio se da je proračun za poljoprivredu ove godine veći, ali i upozorio kako je rebalansom za 2013. proračun smanjen za oko milijardu i pol kuna.

- Dakle, 2013. ne može biti mjerodavna - zaključio je Lucić, kojeg posebno zabrinjava drvna industrija. Naime, taj sektor ostaje bez svih potpora u iznosu od 79 milijuna kuna.

- Drvna industrija našla je izlaz iz krize. Oporavlja se brže nego drugi sektori i po prvi put u osam godina drvni sektor ostaje bez potpore. Drvna industrija u kratkom periodu može zaposliti najveći broj ljudi. Godinama se milijardama kuna financirala brodogradnja, a došli smo do toga da je prodajemo za nula kuna. Drvna industrija je slavonska brodogradnja i ne zaslužuje da joj se oduzme 79 milijuna kuna - rekao je Lucić. Direktor Drvnoga klastera Marijan Kavran rekao je kako  njima potpore itekako puno znače.

- Tih 79 milijuna kuna je kruh koji je izbijen ove godine. Drvna industrija tim novcem nije kupovala skupe aute ili nešto drugo. Predlažemo da se kroz druge programe ostvari što nedostaje - rekao je Kavran, a ministar je obećao da će taj novac pokušati nadoknaditi kroz garancije i ugradnju stolarije u objekte.

"Vi ste nam ukinuli financije toliko da smo jedva preživjeli"

Verbalno su se obračunali i HNS-ov zastupnik Petar Baranović i zamjenik predsjednika Poljoprivredne komore Mijo Latin. Naime, Latin je rekao kako komora nema novca ni za poštanske markice da poljoprivrednicima pošalje poziv na edukaciju što je Baranoviću zasmetalo.

- Vi trebate organizirati seljake, organizirati predavanja i uvjeriti seljaka da su mu predavanja potrebna. Zahrđali smo generalno, kao sustav. Svi vidovi poljoprivredne proizvodnje su nam u padu - rekao je Baranović, kojem je odmah stigao odgovor od Latina.

- Vi ste nam ukinuli financije toliko da smo jedva preživjeli - rekao je Latin, a Baranović je potom poručio kako je on deset godina zastupao hrvatske ribare.

- Znate koliko sam novca dobivao? Nula kuna. Ali radili smo nešto u što smo vjerovali i bili smo puno glasniji. Puno glasniji - zaključio je Baranović.

Idi na 24sata

Komentari 81

  • 18.03.2014.

    Osnovni problem našeg sela je što je SVE preskupo: zemljište, voda, agrotehnika, sjeme, gnojivo, rad, gorivo, struja, plin, skladište, prijevoz.....normalno da je konačni proizvod PRESKUP pa se trgovačkim lancima (jer mali dućani su na koljenima) više isplati uvoziti jeftinije a lošije proizvode. Kad bi država i trgovci smanjili marže i ovo gore sve navedeno možda bi se isplatilo baviti poljoprivredom a cijene proizvoda bi bile usklađene s našom kupovnom moći.

  • stjepan19688 18.03.2014.

    tamo gdje bi trebali najvise uloziti i najbrze pokrenuti gospodarstvo,kontrolirano postati sila u proizvodnji hrane oni ukidaju srectva ,e gospodo pa pa ljepa nasa

  • Halo Bing, kako brat 18.03.2014.

    SATIRA (ko i skoro sve u zemlji Hrvata) - DIO 2 - .......Službeni Peking je pohvalio HR vladu koja je pokazala da brine o smanjenu nezaposlenosti i trudi se na sve načine da ljudima obezbjedi održanje kondicije, kako bi bili spremni za poslove koji ih čekaju nakon značajnog povećanja stranih ulaganja u HR privredu, koja se očekuju u budućnosti. Čak je i svrgnuti ukrajinski lider Januković pohvalio ovu akciju tge izjavo da mu je najviše žao što se on toga nije sjetio, jer bi onda ljudi imali manje vremena i snage za proteste. Potez HR vlade doveo je do rekordnih cena prazne slame na svjetskim burzama, dok se cijena pšenice stabilizirala nakon konstantnog rasta posljednjih mjeseci, prouzrokovanih vijestima da će Hrvatska možda biti prinuđena na uvoz ove žitarice.Ipak, i pored revolucionarne ideje, HR vlada nije patentirala ovaj proces. Kako se neslužbeno saznaje, Srbija je već prije prijavila patent za proces mlaćenja prazne slame, koji će joj, ako bude prihvaćen, donjeti značajan prihod prilikom linecniranja drugim zemljama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare