To je to što me zanima!

Barišiću prestresli stan i ured, traže dokumente

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Policija je uhitila šefa Carine Mladena Barišića. Već dulje ga istražuju zbog afere Fimi-media, a navodno i zbog izvlačenja novca iz HEP-a
Vidi originalni članak

Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a i službeno je potvrdio kako je policija jutros uhitila Mladena Barišića (62), bivšeg glavnog blagajnika HDZ-a i šefa Carine. On je već duže vrijeme pod istragom zbog afere Fimi-media.
- Neke radnje su u tijeku, ali priveden nije. Točno je da je trenutno u tijeku istraga i da se upravo nešto radi - rekao je rano jutros Barišićev odvjetnik Ante Madunić. Policijski istražitelji su tijekom jutra pretresli i Barišićev stan u Bužanojov ulici u Zagrebu, te ured u Središnjem uredu carinske uprave u Humboldtovoj ulici. Kako pouzdano doznajemo, pregledali su dokumentaciju ali ništa nisu odnijeli jer je istraga vezana uz Fimi Mediju, a o poslovanju s tom agencijom nikakvu dokumentaciju nisu pronašli.
USKOK je Barišića još u svibnju obavijestio da su protiv njega pokrenuli istragu zbog sumnje u protupravno posredovanje. Nisu ga još saslušali u Gajevoj pa je zato njegov odvjetnik Ante Madunić zatražio pismeno od USKOK-a da saslušaju njegovog klijenta. Barišić navodno želi razjasniti razlog 'čuvenog' sastanka u Vladi 7. travnja 2007. godine na kojem je bio i bivši premijer Ivo Sanader. Sumnjiče ga da je sugerirao direktorima javnih poduzeća da naručuju poslove od Fimi Medije, tvrtke Nevenke Jurak koja je od kolovoza u pritvoru u Remetincu. Barišić je u veljači za Večernji list rekao kako se radi o netočnim informacijama te da on ne zna ništa o spornom sastanku. Nevenku Jurak sumnjiče da je preko fiktivnih računa izvukla iz određenih firmi 16,5 milijuna kuna. Fimi-medija je najveće prihode ostvarila s HAC-om, HPB-om, HEP-om, Hrvatskim šumama i Fondom za energetsku učinkovitost. Nevenka Jurak ugovarala je poslove i s Inom, Croscom, Croatia osiguranjem, a MUP joj je za kampanje platio čak 26 milijuna kuna. Navodno se Barišić u proljeće 2007. u Banskim dvorima našao sa Sanaderom i 20-ak direktora. USKOK je dobio izjave svjedoka, a svi su potvrdili kako je Sanader priopćio da postoji interes da se posluje s jednom tvrtkom i da će im sve objasniti Mladen Barišić. Već idući dan direktori javnih poduzeća bili su na sastanku u Carinskoj upravi gdje ih je Barišić upoznao s Nevenkom Jurak.

HEBRANG: PREMIJERKA JE REKLA DA NEMA NEDODIRLJIVIH
HDZ je otvorio vrata svim istragama, premijerka je rekla da nema nedodirljivih i mi podržavamo nadležne institucije da rade svoj posao i očiste Hrvatsku od kriminala i korupcije bez obzira o kome se radi, rekao je Andrija Hebrang (HDZ).

BAJIĆ: NE MOGU NIŠTA KOMENTIRATI
Uskokov predmet je u tijeku i ne mogu ništa komentirati, izjavio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Od njega se nije moglo doznati ni više o tome zašto je Barišić uhićen tek sada s obzirom da je istraga pokrenuta prije nekoliko mjeseci.
- Operativna taktika je stvar Uskoka. Oni odlučuju kada će i što raditi ovisno o rezultatu postupka - izjavio je Bajić.

KAO SANADEROV PRIJATELJ BRZO JE NAPREDOVAO
Mladen Barišić se rodio u selu Rupe, pokraj Drniša. Gimnaziju je završio u Šibeniku, nakon čega je došao u Zagreb i počeo raditi kao carinik. Početkom '90-ih se učlanio u HDZ i 1992. postao upravitelj Carinarnice Zagreb. Brzo je napredovao u stranici te je 2002. imenovan šefom HDZ-ova Odbora za marketing, tijela koje je služilo za prikupljanje financija za izborne potrebe. Godinu dana nakon dolaska Sanadera na vlast 2003. godine, postaje šef Carine. Predsjednica HDZ-a i aktualna premijerka, Jadranka Kosor smijenila ga je s funkcije glavnog rizničara stranke nakon afere s tvrtkom Fimi-medija.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • eRepublikCROATIA 29.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • konjina 29.09.2010.

    ejjjjjjjjj rišićuba pa šta maiiiiiiiiii

  • Svetac_1 29.09.2010.

    Nemre se stić sve iskomentirat koliko toga ima. Olabavite malo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare