To je to što me zanima!

Barroso i Schulz: Nobelova nagrada za mir je velika čast

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji komentirali su svi europski čelnici, ali i domaći analitičari. Angela Merkel istaknula je kako je to obveza za EU
Vidi originalni članak

Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, rekao je kako je Nobelova nagrada za mir koja je dodijeljena Europskoj uniji "velika čast". Istaknuo je kako je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade očito ocijenio kako je EU jedinstveni projekt koji radi za dobrobit svijeta i za dobrobit svojih građana, javlja BBC.

Čelnik Europskog parlamenta Martin Schulz istaknuo je kako je Nobelova nagrada za mir zapravo nagrada svim građanima Europske unije.

- Velika je čast to što je Europska unija dobila Nobela za mir. Svi mi u Europskom parlamentu dirnuti smo tim priznanjem, a to je i nagrada svim građanima EU. Europska unija je ujedinila naš kontinent te je donijela mir među zemljama koje tijekom prošlosti nisu bile u dobrim odnosima - rekao je Schulz. 

Anders Fogh Rasmussen, glavni tajnik NATO-a, čestitao je čelnicima Europske unije na velikom priznanju. Rekao je kako je EU imala veliku ulogu u liječenju povijesnih rana i u promicanju mira. Kaže i kako je Europska unija pridonijela napretku po pitanju slobode, demokracije i ljudskih prava. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je komentirala Nobelovu nagradu te je rekla kako je to ohrabrenje i obaveza za Europsku uniju, ali i za nju osobno.

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je kako je dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji dobar sadržaj, ali kaže kako adresat više ne stanuje na toj adresi. Kazao je za Tportal kako to izgleda kao "da nekom dajete nagradu zato što su tu nagradu zaslužili njegovi roditelji". Podsjetio je kako je Europska unija nasljednica uspješnog pokušaja pomirbe nakon Drugog svjetskog rata.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • željkop 12.10.2012.

    Jako puno ljudi se u zadnjih desetak godina našlo u potpunom miru oslobođeni svih zemaljskih problema zahvaljujući EU. To je možda razlog dodjele te Nobelove nagrade za mir. Samo me malo strah. Život zna biti vrlo čupav. Obama je dobio Nobrla za mir pa je nastavio rokati po Afganistanu, Iraku, sroko i Libiju, bezpilotnim letjelicama sad slobodno ubijaju večinom nevine po Pakistanu i Afganistanu...itd. itd. Sad je EU dobio tu nagradu. Što nas čeka? Situacija u EU je zbog krize več prenapregnuta, a kažu da najgore tek počinje. Ma nek netko kaže Norvežanima da prestanu dijeliti te nagrade za mir. Već je pun kufer tih ratova.

  • user_21162 12.10.2012.

    Nobelova nagrada za Vukovar, Škabrnju, Srebrenicu ... ili pak, ako se shvati kao "Nagrada za životno djelo" onda je OK, jer se obično dobija na kraju karijere!

  • dgasp 12.10.2012.

    Nagrada za mir, čije članice godinam sudjeluju u ratnim operacijema diljem svijeta, tko je tu lud?

Komentiraj...
Vidi sve komentare