To je to što me zanima!

Bauk: Župan treba poslušati svoju stranku i dati ostavku

Uz dužno poštovanje, ne može se zakon napisati drugačije od onoga što je u skladu s Ustavom, a on predviđa da mandat prestaje kad je netko pravomoćno osuđen za kazneno djelo, kaže Bauk
Vidi originalni članak

Nakon što je podnesena kaznena prijava protiv HDZ-ov požeško-slavonski župan Alojza Tomaševića, on još nije odstupio s dužnosti, postavilo se pitanje kako bi se HDZ u cijelom slučaju trebao postaviti.

- Oni su koliko sam shvatio pozvali njega da podnese ostavku i ja ga mogu pozvati da posluša svoju stranku, ako ne onda će vjerojatno doći do rušenja na proračunu ili na neki drugi način predviđen zakonom - rekao je Arsen Bauk (SDP). 

Upitan ne bi li to trebalo biti jednostavnije te je li zakon manjkav, SDP-ova je odgovorio:

- Ne. Uz dužno poštovanje, ne može se zakon napisati drugačije od onoga što je u skladu s Ustavom, a on predviđa da mandat prestaje kad je netko pravomoćno osuđen za kazneno djelo. Ovaj slučaj je još u fazi kaznene prijave. Mislim da je njegova politička karijera gotova, ovo formalno će trajati neko vrijeme - naveo je. 

Ponovno je progovorio o istražnom povjerenstvu za Agrokor i izboru sudaca Ustavnog suda. Upitan hoćemo li u roku od 24 sata imati istražno povjerenstvo i tri suca Ustavnog suda, Bauk je odgovorio:

- Postoji određena vjerojatnost da hoćemo, kao što postoji određena vjerojatnost da nećemo. Kad ste naveli 24sata, vrlo brzo bi me moglo vrijeme demantirati. Da ste pitali hoćemo li to biti riješeno u dogledno vrijeme rekao bih vam sigurno, no ovako nisam siguran - izjavio je.

Bauk je izvijestio da dogovori napreduju te da je definiran način izbora ustavnih sudaca i proceduru glasanja. Dogovoreno je da će se zastupnici pojedinačno izjašnjavati o svakom ustavnom sucu pojedinačno. Još se razgovara o sastavu povjerenstva i dinamici njegovog rada u listopadu. Ponovio je da u SDP-u nisu posebno oduševljeni HDZ-ovim zahtjevom da bivši ministri ne budu članovi povjerenstva. Upitan je li točno da je SDP spreman na kompromis i da umjesto dva bivša ministra u povjerenstvo imenuju samo jednog bivšeg ministra, rekao je:

- To bi bio kompromis, to je točno. Niste daleko od istine. Oni smatraju da ne bi trebao biti ni jedan bivši ministar, a mi smatramo da za to ne bi trebala biti zapreka za mjesto u povjerenstvu. Svjesni smo da će oni biti sretniji ako mi budemo imali jednog, a ne dva bivša ministra. Bili bi najsretniji da nemamo ni jednog, ali ne možemo baš toliko popuštati - poručio je Bauk.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • stbbb 08.10.2017.

    A brat ti Lalovac?

  • dom01 06.10.2017.

    Ovaj bi drugomu bio sudac ,a svom stranockom kolegi nemoze biti niti odvjetnik ,striktno sam protiv nasilja ,ali za sve nasilnike tribaju biti ista prava ,sankcije i kazna

  • tuti fruti 11 06.10.2017.

    Nesposobni buk plagijator seb dozvoljava da bude sudac.Kada si hrvatsku ekonomiju doveo u smeće onda si šutel srami se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare