To je to što me zanima!

Bebe im spavaju na minus 30, roditelji uvjereni: 'To je zdravo'

Osim roditelja, i u dječjim vrtićima djecu stavljaju na spavanje vani. Ukoliko temperatura padne ispod minus 20 stupnjeva Celzija, pokriju ih dodatnim dekama
Vidi originalni članak

Svakodnevna rutina roditelja u Nordijskim zemljama mnoge će šokirati. Naime, svoju djecu ostavljaju da spavaju vani na vrlo niskim temperaturama jer je to, tvrde, jako zdravo. Ispred kafića i trgovina u Kopenhagenu, Stockholmu i drugim gradovima sjevera često se mogu vidjeti redovi dječjih kolica u kojima spavaju bebe.

U današnje vrijeme i vrtići u Švedskoj djecu na spavanje stavljaju pod vedro nebo. U vrtiću Forskolan Orren, djeca popodne spavaju vani sve do treće godine

- Mislim da je to jako korisno za njih. Pogotovo zimi kada haraju bolesti. Djeca su od zraka zdravija - pojasnila je Lisa Mardon iz Stockholma, majka troje djece. 

Njezina djeca spavaju vani od rođenja, a isto su radili njezini roditelji. U toplinu doma unijeli bi je tek kada bi se temperatura spustila oko minus 10 Celzijevih stupnjeva. 

U današnje vrijeme i vrtići u Švedskoj djecu na spavanje stavljaju pod vedro nebo. U vrtiću Forskolan Orren, djeca popodne spavaju vani sve do treće godine. 

- Kada temperature padnu do minus 15 Celzijevih stupnjeva, pokrijemo ih dodatnim dekama. Ali nije uvijek ni stvar u temperaturi. Ima dana kada termometar pokazuje minus 15, a zbog vjetra je zapravo minus 20 stupnjeva. Tada spavanje vani skratimo. Važno je samo da su toplo odjeveni i da imaju dobru vreću za spavanje - rekla je odgojiteljica Brittmarie Carlzon. 

Spavanje na zraku podupiru i roditelji vjerujući kako je svjež zrak zimi i ljeti za djecu puno korisniji od cjelodnevnog druženja u zatvorenom prostoru.  

Istraživačica Marjo Tourula dokazala je i da spavanje na vanjskom zraku traje duže i to do sat vremena.  Prema nekim istraživanjima, idealna temperatura za 'vanjsko spavanje' je minus 5 Celzijevih stupnjeva, a neki roditelji svoju djecu ostavljaju vani i na minus 30, piše BBC


Idi na 24sata

Komentari 174

  • theatre2606 26.02.2013.

    u svakom slucaju zdravije nego neki roditelji koji natrpaju djecu u skafandere i secu se po robnim kucama, ja samo pomislim jadna djeca mora da im je divno, pogotovo kad su male bebe u pitanju i ne mogu pokazati osim placem da se kuhaju

  • ivančica1 26.02.2013.

    brrrrrrr, zima mi je i od samog čitanja ovog članka

  • polo90 26.02.2013.

    Novinarska posla i ništa više ,što veča glupost više novaca i to je to .

Komentiraj...
Vidi sve komentare