To je to što me zanima!

Bebu spasili plinom koji se koristi za punjenje žarulja

Riley je ostao bez kisika pri porodu. Liječnici nisu bili optimistični. Ponudili su roditeljima da liječe bebu plinom ksenonom koji se koristi za rasvjetu
Vidi originalni članak

Bebi Rileyju Joyceu iz Batha spasili su život novom terapijom koju su razvili profesorica Marianne Thoresen i dr. John Dingley iz britanskog dobrotvornog društva Sparks. Riley, koji sada ima 11 tjedana, nije imao pulsa nakon rođenja jer mu je za vrijeme poroda nestalo kisika. Liječnici su ga uspjeli oživjeti, ali su rekli roditeljima kako ima samo 50 posto šanse za život. Pristupili su im liječnici iz bolnice St. Michael iz Bristola i zamolili ih da Riley bude prva beba koju će liječiti plinom ksenonom koji se koristi u rasvjeti i za anesteziju. Istraživanja su pokazala kao plin može raširiti kapilare u mozgu i time dobiti više kisika.
- Znala sam da je rizik, ali imali smo samo 12 sati da odlučimo. To je bila najteža odluka koju smo donijeli - rekla je majka Sarah. Riley mora odlaziti na kontrole svaka tri mjeseca, ali za sada se čini kako je sve u redu. U Velikoj Britaniji 1000 djece godišnje umre ili ima oštećenja mozga uzrokovane gubitkom kisika ili dovoda krvi za vrijeme poroda. Za istraživanje ksenona potrošeno je 1,5 milijuna funti.

KSENONOM DO SADA PUNILI ŽARULJE
Ksenon je bezbojan plin bez mirisa koji se dobiva iz tekućeg zraka. U zraku ga ima 0,0005%. Služi za punjenje žarulja i svjetlećih cijevi.
Koristi se u prostorijama za testiranje raketnih pogona dizajniranih za rad u vakuumu, odnosno za istraživanja svemira.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • mrbajo 26.06.2010.

    pa kako kod nas forsiraju prirodne porode, čudim se da više djece ne završava ko ovaj mali...npr. moju ženu su nakon 11 sati masakriranja dripom porodili carskim jer bi inače bilo nezdravo za dijete

  • hogarko 26.06.2010.

    Neka je mali u redu a doktorma skidam kapu.

  • ciciban3 26.06.2010.

    da mi znati samo kakve bi komentare na ovaj članak imali \"ugledni\" hrvatski neurolozi i neuropedijatri.

Komentiraj...
Vidi sve komentare