To je to što me zanima!

Beroš: Stanje s koronom nije alarmantno, ali nema opuštanja

Ministar Beroš potvrdio je da Hrvatska bilježi dvotjednu stopu porasta broja novozaraženih, koja iznosi 33 posto, no smatra da brojke još nisu alarmantne
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak nakon posjete pulskoj Općoj bolnici da je broj zaraženih koronavirusom na milijun stanovnika u Hrvatskoj i dalje manji u odnosu na prosjek Europske unije, ali zbog porasta broja novih slučajeva zaraze nema mjesta opuštanju.

Ministar Beroš potvrdio je da Hrvatska bilježi dvotjednu stopu porasta broja novozaraženih, koja iznosi 33 posto, no smatra da brojke još nisu alarmantne.

''Trend rasta postoji, no treba reći da Hrvatska ima 338 zaraženih na milijun stanovnika, što je manje od EU prosjeka od 630 zaraženih. Brojke u pojedinim državama još su veće. Primjerice Njemačka tako ima 1200, a Slovenija 700 zaraženih'', rekao je Beroš.

Varijante Ba4 i Ba5 predstavljaju preko 60 posto zaraženih osoba u Hrvatskoj u proteklih nekoliko tjedana, dodao je Beroš, koji je građane, a posebice starije kronično bolesne osobe pozvao na cijepljenje.

NOVI VAL ZARAZE Situacija s koronom u Hrvatskoj se pogoršava: Sve je više oboljelih, stiže novo cjepivo

''I postojeća cjepiva štite od novih varijanti i razvoja težih oblika bolesti. Starije sugrađane i one s komorbiditetima pozivam da se cijepe već sada, a najesen, u rujnu, Hrvatska dobiva cjepiva za nove varijente'', izjavio je ministar.

Osim broja novozaraženih, Beroš je potvrdio i rast hospitaliziranih osoba i osoba na respiratoru, no dodaje da je omjer između hospitaliziranih i broja aktivnih slučajeva mnogo povoljniji nego u odnosu na prošlu jesen.

Iduću jesen nova cjepiva neće biti jedina novost u hrvatskom zdravstvu, istaknuo je Beroš.

Najavio je novi informatički sustav s uputnicama za onkološke pacijente zahvaljujući kojem će pacijenti kod kojih postoji sumnja u razvoj malignih bolesti dobiti specijalistički pregled unutar tri tjedna.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 30.07.2022.

    Nemam pojma što me štiti od korone, ali izgleda da me korona štiti od ostalih virusa, nemam niti prehladu, a skroz sam neka metiljava. 💪😇

  • čimbenik 30.07.2022.

    Naravno da nije alarmantno do 01.09.2022. godine ili do početka školske godine kada ćemo svi u "karam te nu". Sada je super, 2000 zaraženih dnevno - pa nije to niša kritično!? Aloooooooooooooo, tko tu koga je..?!

  • MarkoMarkic17 30.07.2022.

    Tako je Beroše stranje sa koronom nije alarmantno unatoć skoro 2. tisuće zaraženih dnevno, ali kad prođe turistička sezona onda će odmah biti stroge mjere nošenja maski i opet cijepljenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare