To je to što me zanima!

'Bešte ljudi...': Nikad ili rijetko viđene fotografije na Zrinjevcu

Riječ je o 44 fotografije velikih dimenzija nikad ili rijetko viđenih fotografija iz obiteljskih albuma iz povijesti automobilizma u Zagrebu i Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Na zagrebačkom Zrinjevcu u subotu popodne otvorena je izložba 'Bešte ljudi-ide Budicki & 115 godina automobilizma u Zagrebu'. Izložbu je organizirao Muzej automobila Ferdinand Budicki, a riječ je o 44 fotografije velikih dimenzija nikad ili rijetko viđenih fotografija iz obiteljskih albuma iz povijesti automobilizma u Zagrebu i Hrvatskoj u periodu od pojave prvog automobila 1901. u Zagrebu do 1940. godine. 

Povod izložbe su značajne obljetnice hrvatske automobilističke povijesti koje se slave ove godine, a to su 145 godina od rođenja Ferdinanda Budickog (pionira hrvatskog automobilizma), 65 godina od njegove smrti , 115 godina kako je Ferdinand Budicki dovezao prvi automobil u Zagreb i 110 godina kako je u Zagrebu osnovan Prvi hrvatski automobilski klub. 

Zagreb je jedna od malobrojnih europskih metropola koja nije imala Muzej automobila, dokumentarni film i monografiju o povijesti automobilizma.U zadnjih nekoliko godina to se promijenilo zahvaljujući Valentinu Valjku, voditelju i osnivaču Muzeja automobila Ferdinand Budicki  i autor monografije Bešte ljudi-Ide auto ( Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898-1945).

- Projekt Ferdinand Budicki (mongrafija-muzej -film) revitalizira gradsku i nacionalnu povijest vezanu za transformaciju Zagreba i Hrvatske iz konjskih zaprega u motorizirano doba i prelazak iz makadama na asfalt te prikazuje u novom svjetlu i govori o najznačajnijim događajima i ličnostima zaslužnim za tu transformaciju - kazao je Valjak. 

Na Zrinjevcu će ova izložba fotografija trajati do 2. kolovoza kad se seli na Stossmayerovo šetalište.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • endorfin 03.07.2016.

    Lijepo. Još da su Teslu slušali svi bi odavno vozili aute ne besplatnu struju..SVI NA IZBORE. 47 milijardi eura pokradenih preko Hypo banke i 77 tajnih računa 91' Tuđman,Mesić i 260 feudalaca,robovlasnika... Hdz,Sdp i njihovi sateliti će nastaviti rasprodaju hrvatske. Most je uz to obećao potpunu privatizaciju zdrastva... pročitajte obavezno program Živog Zida. Mislim da su ga jedini stavili na internet transparentno kako bi moralo i biti. Svi drugi su ga skrivali prije izbora kao zmija noge. 60% razočaranih uopće nije glasalo. Treba ih probuditi i da preuzmu odgovornost za stanje u državi. Nemaš se pravo žaliti ako nisi glasao, znaći da ti je dobro. Ako ćekaš da i tebi zagusti biće svima kasno. U naprednijim državama glasanje je obavezno. Svi na izbore..

Komentiraj...
Vidi sve komentare