To je to što me zanima!

'Bez alkohola za vrijeme mise': Pravila ponašanja na Bleiburgu

Strogo je zabranjeno isticanje poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore ili vojnih znakovlja, posebno za vojske sile Osovine ili njezinih saveznica tijekom 2. svjetskog rata...
Vidi originalni članak

Udruga Počasni bleiburški vod na konferenciji za novinare izvijestila je o održavanju Središnje komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji.

Udruga je predstavila vjerski (crkveni) i državnički protokol ovogodišnje komemoracije te novosti u organizaciji skupa na Bleiburškom polju nakon preporuka Koruške biskupije i austrijskoga redarstva. Na konferenciji je rečeno da će središnju komemoraciju organizira Počasni bleiburški vod, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Sabora, javlja N1.

NAJAVLJEN I PROTUPROSVJED Austrija na nogama: I specijalci će osiguravati skup u Bleiburgu

U subotu 12. svibnja počet će službena komemoracija, s misu će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na Bleiburgu će u ime pokrovitelja govoriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Osvrnuo bih se i na pravila ponašanja svih hodočasnika koje je donio organizacijski odbor na temelju preporuka koruškog biskupa. Strogo je zabranjeno: svaka vrsta trgovine i isticanje tekstualnih ili usmenih poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, dijelova ili vojnih znakovlja ili njezinih imitacja posebno za vojske sile Osovine ili njezinih saveznica tijekom 2. svjetskog rata. Zabranjeno je konzumiranje i prodavanje alkohola za vrijeme mise i nakon nje - rečeno je na konferenciji.

GDJE SI BIO 1945.? Ekskluzivno: Cjenik Bleiburga, Jasenovca i proslava partizana

Podsjetimo, nepunih tjedan dana prije održavanja komemoracije u Bleiburgu, austrijska politika i javnost ove godine skupu poklanjaju veliku pozornost. Prvi put su najavljeni protuprosvjedi blajburškoj komemoraciji, a u središtu javnih rasprava se nalazi pitanje isticanja fašističkih simbola.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • Messerschmitt Bf-109 k 08.05.2018.

    Udruga Počasni bleiburški vod?? Tko zadnji izađe iz Kroatistana neka ugasi svijetlo. Pakistan, Uganda, Ruanda, Čad........

  • may26 08.05.2018.

    Bravo za Austriju ! Hahaha ... vjerojatno Srbija stoji iza toga !

  • statebriga1312 08.05.2018.

    Hrvatići- jedini narod koji nije platio kaznu za svoj fašizam, jedini narod koji je bio još k tome nagrađen istrom... jedini narod koji je ostao fašistički

Komentiraj...
Vidi sve komentare