To je to što me zanima!

Bez dogovora o Palestini: Fali im jedan glas za primanje u UN

Palestinci još mogu zahtijevati glasovanje u UN-u, ali još nije jasno hoće li to učiniti budući da SAD sada ne mora uložiti veto. Palestinci su dobili tek osam glasova za
Vidi originalni članak

Odbor Vijeća sigurnosti UN-a još nije postigao konsenzus o tome treba li prihvatiti palestinski zahtjev za primanje u UN članstvo. U dokumentu se navodi kako Odbor "nije mogao donijeti jednoglasnu odluku". Izvještaj na četiri strane, čini se, pokazuje kako će propasti palestinska nastojanja da se pridruže UN-u, prenosi Reuters

Palestinski predsjednik Mahmud Abas službeno je podnio zahtjev da Palestina postane punopravna članica 23. rujna. Palestinci još mogu zahtijevati glasovanje u UN-u, ali nije jasno hoće li to učiniti budući da SAD sada ne mora uložiti veto, kako su najavljivali. Palestinci bi primorali Washington na veto tek kada bi bili u stanju dobiti devet glasova podrške u Vijeću sigurnosti koje ima 15 članova. Međutim, iz UN-a poručuju kako su Palestinci za sada osigurali samo osam glasova za. 

U nacrtu izvještaja navedeno je kako je Vijeće podijeljeno u tri skupine - jedna podržava palestinski zahtjev, druga se protivi, a treća je suzdržana. Identitet zemalja nije naveden. Nacrt će možda ponovno razmatrati prije no što ga u petak predstave Vijeću sigurnosti.

U međuvremenu je najavljeno da će se četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika 14. studenog sastati u Jeruzalemu s predstavnicima Izraela i Palestine, kako bi pokušali obnoviti mirovne pregovore koji su u zastoju već više od godinu dana.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • KAJBUM_1 09.11.2011.

    HRVATSKA SE SUZDRZALA ZA PALESTINCE ZASTO TO ?????! Koga tu Hrvatska treba slijediti da bi bila postedjena od EU koja Hrvaqtskoj uskradjuje Hrvatske interese da bi EU sa Amerikom prozivjeli na teret siromasnih koji su izolirani u vanjskoj politici i diskriminirani u vanjskoj trgovini da se male drzave nemogu oporaviti pa da bi bile jednaki u vanjskoj trgovini za bolju buducnost stramota.

  • KAJBUM_1 09.11.2011.

    BiH JE SPRIJECILA PALESTINCE ZA CLANSTVO UN-a. A ZASTO TO ??????! Dakle Dodik pravi problem Palestincima dabi bio postedjen od Amerike korvina posla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare