To je to što me zanima!

Biciklisti u petak prosvjeduju i poručuju: 'Kaznite odgovorne'

Grad je odgovoran za organizaciju prometa na svom području. Sindikat biciklista upozorava na selektivno provođenje zakona kada se kažnjavaju samo građani...
Vidi originalni članak

Zbog policijskih akcija usmjerenih protiv biciklista u Zagrebu i masovnog kažnjavanja vozača bicikala Sindikat biciklista odlučio je organizirati prosvjed u petak 11. rujna. 

Naime, policija namjerno stoji na mjestima na kojima su biciklističke staze, bez nekog očitog razloga, isprekidane ili naglo nestaju te kažnjavaju bicikliste koji tuda prolaze. U Zagrebu nije rijetkost vidjeti žute crte koje obilježavaju biciklističku stazu preko koje je izgrađena autobusna stanica ili nasred koje je rasvjetni stup. 

Prosvjedom u 18 sati ispred sjedišta MUP-a u Ulici grada Vukovara 33 te u 19 sati na Zrinjevcu žele upozoriti na selektivno provođenje zakona te na odgovornost pozvati Grad Zagreb koji je krivac zbog nepropisne i neadekvatne biciklističke infrastrukture. 

Njihov poziv prenosimo u cijelosti. 

Povodom nedavnih masovnih kažnjavanja biciklista u Zagrebu organiziramo prosvjed u petak 11. rujna 2015. u 18h ispred sjedišta MUP-a u Ulici grada Vukovara 33 i u 19h na Zrinjevcu, u neposrednoj blizini Policijske uprave zagrebačke (dozvolu za okupljanje na Zrinjevcu još čekamo) kako bismo upozorili na selektivno provođenje zakona kojim se od odgovornosti izuzima Grad kao glavni subjekt planiranja i puštanja u uporabu nepropisne i manjkave prometne infrastrukture, a kažnjava njezin krajnji korisnik - građanin koji vozi bicikl. 

Iz tog smo razloga Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji poslali zahtjev u kojem tražimo ispunjavanje zakonskih odredbi za nadzor i kažnjavanje Grada Zagreba zbog nepropisne biciklističke infrastrukture: http://sindikatbiciklista.hr/mup-bez-odgovora/.

Smatramo da Policijska uprava zagrebačka ima krivu politiku kažnjavanja biciklista kojom ne pridonosi povećanju sigurnosti u prometu nego ih u pojedinim situacijama uslijed neprimjerenih prometnih rješenja za prometovanje biciklom čak dovodi u opasnost, slijepo provodeći kaznene odredbe. 

Podržite prosvjed, kažnjavanje odgovornih i veću sigurnost u prometu za sve njegove sudionike!

Poziv upućujemo i pješacima koji su, zajedno s biciklistima, najugroženija skupina u prometu, a u prioritetima gradskog prometnog planiranja svrstani su vrlo nisko. Pločnici su svedeni na širine ispod zakonskog minimuma, davanjem na korištenje ugostiteljima za terase kafića, Zagrebparkingu te posljednjih godina besmislenim povlačenjem žutih crta za tzv. biciklističke staze. Takav pristup i dalje pogoduje jedino stimuliranju motoriziranog prometa, a pješake i bicikliste dovodi u nepotreban sukob.

Prema Članku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama promet na svom području uređuju Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

Upravni i inspekcijski nadzor nad jedinicama lokalne samouprave i drugim subjektima kad obavljaju poslove iz ovoga članka obavlja ministarstvo nadležno za unutarnje poslove.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • lokal patriota 09.09.2015.

    Svi koji sjedaju na međunožno guralo ili vam bicikl prvo na ispit odnosno polaganje: ponašanje u prometu i prometni znakovi.Svaki bicikl registrirati, simbolićno pedesetak kuna godišnje, zbog evidencije.Za sada niti jedan biciklista nije dužan znati prometne znakove, a da se o kulturi ne govori. Sjedim u vozilu na nekom raskrižju i čekam na semaforu jer gori crveno svjetlo. Pokraj mene projuri osoba na biciklu kroz crveno i nikom ništa. Šta ćemo sada pitam ja muriju.

  • CopyPaste 09.09.2015.

    Sindikat biciklista ?!? koji k..... wtf

  • user_130878 09.09.2015.

    debili

Komentiraj...
Vidi sve komentare