To je to što me zanima!

BiH mediji: Hrvatski izvozni hit su namirnice za muslimane

U Hrvatskoj je sve više proizvoda s oznakom 'halal', što znači da je riječ o proizvodu koji poštuje šerijatski zakon i ne sadrži za muslimane zabranjene tvari, npr. alkohol
Vidi originalni članak

Bosanskohercegovačke Nezavisne novine pišu kako je Hrvatska na putu da postane pravi regionalni lider u proizvodnji 'halal proizvoda'. U Hrvatskoj je na policama trgovina sve više proizvoda s oznakom 'halal', što znači da je riječ o proizvodu koji poštuje šerijatski zakon i ne sadrži za muslimane zabranjene tvari, prije svega svinjetinu, alkohol i GMO-hranu. 

Hrvatske tvrtke izvezle su u 2009. godini 'halal proizvoda' u vrijednosti od 672 milijuna dolara. Prošle godine svjetsko tržište 'halal proizvoda' ostvarilo je 635 milijardi dolara prometa od čega 66 milijardi u Europi. 

Direktor hrvatskog Centra za certificiranje halal kvalitete, Aziz Hasanović kaže kako prerađivačka industrija u BiH nije u stanju zadovoljiti domaće potrebe za 'halal proizvodima'. Podaci kažu da trenutno u Hrvatskoj postoji oko 2000 proizvoda koji dolaze od strane 23 proizvođača s halal certifikatom kojeg dodjeljuje hrvatski Centar za certificiranje halal kvalitete.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ultraljubicasta torta 07.03.2011.

    Tako su krenuli francuzi pa im "trglo na nos."

  • VOJNI REFERENT 05.03.2011.

    a hoće li muslimani i u svojim zemljama proizvoditi za nas kršćane isto

  • tomislaw90 02.03.2011.

    halal vam bilo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare