To je to što me zanima!

BiH ne očekuje promjene u odnosima zbog ostavke

Ne vjerujem da Sanader doista odlazi iz politike - rekao je za slovensku televiziju Dimitrij Rupel, a J. Kacin smatra da je ostavka dio raskola HDZ-a
Vidi originalni članak

Odluka Ive Sanadera da podnese ostavku na dužnost predsjednika hrvatske vlade i povuče se iz političkog života iznenadila je najviše bosanskohercegovačke dužnosnike, a u prvim reagiranjima oni su izrazili nadu kako to neće utjecati na dobre odnose između dvije države. Predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, komentirajući Sanaderovu ostavku, u srijedu je izjavio kako se nada da će se nastaviti s naporima za održanje dobrih međudržavnih odnosa. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrdio je kako ga je Sanaderova ostavka iznenadila jer se ona ničim nije dala naslutiti no istaknuo je kako se takva odluka mora poštovati.
- Nedavno smo se susreli i nisam osjetio da ta mogućnost postoji. Naše je opredjeljenje da surađujemo s Hrvatskom a ako je to osobni čin, naše je da ga poštujemo - kazao je Špirić.
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić također nije skrivao iznenađenje vijestima iz Zagreba. Zaključio je kako je SDA izgradila veoma dobre odnose s HDZ-om u vrijeme dok joj je na čelu bio Sanader a pritom je istaknuo kako je sada već bivši predsjednik hrvatske vlade utjecao i na značajnu promjenu politike Hrvatske prema BiH. Tihić je izrazio nadu kako će HDZ i s novim čelništvom nastaviti provoditi takvu politku prema BiH kakvu je zagovarao Sanader. Predsjendik HDZ 1990. Božo Ljubić izjavio je kako odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH ne bi trebao ovisiti o osobama koje su na utjecajnim političkim pozicijama u dvije države te da se suradnja na tom planu mora nastaviti.

SLOVENSKI POLITIČARI IZNENAĐENI OSTAVKOM
- Odlazak Sanadera završetak je jednog razdoblja koje je zacrtao Tuđman - rekao je u izjavi za slovensku televiziju predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl. Pojasnio je da smatra kako je Sanader bio inicijator odbijanja "parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan" iz 2001. godine, te dodao da Sanaderov odlazak zato znači kako je "otvoren put prema rješavanju graničnog pitanja".
- Ne vjerujem da Sanader doista odlazi iz politike - rekao je za slovensku televiziju dugogodišnji šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel koji i sada djeluje u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova. Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je kako je po njegovim informacijama odlazak Sanadera posljedica "raskola" u HDZ-u, te "nezadovoljstva Europske unije i NATO saveza".

Idi na 24sata

Komentari 4

  • index.hr 02.07.2009.

    misle slovenci svanulo im je!!! bice slovenija dio hrvatske!!!

  • mytzek 01.07.2009.

    Petra Krešimira je odavno trebalo otegliti do Umaga (čujem da je pogon neispravan, ali nema veze), a na Svetu Geru pozvati veterane Tigrova na izletničko logorovanje. I da vidiš kak bi pregovori super išli...

  • Zeljk0 01.07.2009.

    mytzek; jel ce pregovori biti na razini pokojnog predsjednika Tudjmana... poslat tenkove nek ucrtaju nove granice kako spada :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare