To je to što me zanima!

BiH: Preživjeli hrvatski logoraši Jablanice ogorčeni zbog brojnih neistraženih zločina u logoru

Okupljeni logoraši su tijekom dana položili vijence kod muzeja u Jablanici, nakon čega su sudjelovali svetoj misi za poginule i umrle logoraše
Vidi originalni članak

Preživjeli hrvatski logoraši izrazili su u utorak, na 31. godišnjicu raspuštanja logora kojega je držala Armija BiH u muzeju u Jablanici, ogorčenje radom tužiteljstva u BiH jer nisu rasvijetljeni brojni zločini i jer se na taj način, kako tvrde, štite najviši bošnjački dužnosnici.

'DODIK IGNORIRA REALNOST' Polovica BiH obilježava Dan nezavisnosti, veleposlanik Murphy snažno osudio Dodika

- Iražavam ogorčenje radom tužiteljstva. Nije bilo volje za rasvjetljivanje zločina jer su ta zla radili ljudi koji su po poziciji za vrijeme rata bili bliski samom vrhu bošnjačkih vlasti- izjavio je novinarima u Jablanici nekadašnji logoraš Mirko Zelenika.

Na današnji dan 1. ožujka 1994. godine raspušten je logor za Hrvate, koji se nalazio u prostorijama Muzeja 'Bitke za ranjenike' iz 2. svjetskog rata. Kroz ovaj logor je za nepunih godinu dana prošao 891 hrvatski logoraš, od čega najviše žena i djece. Najmlađe dijete imalo je tek 28 dana.

NEKA SU USVOJENA Kuleba: Najstrašniji zločin je što Rusija krade ukrajinsku djecu

Zelenika, koji je dugi niz godina bio čelnik Udruge hrvatskih logoraša u BiH, ocijenio je kako je posebno razočaravajuće jer se logor nalazio u središtu grada Jablanice, te da su brojni dokazi bili dostupni istražnim tijelima i pravosuđu.

- Zločini se nisu događali u nekoj šumi, nego u središtu grada. Nikada nisu utvrdili tko je osnovao logor, zašto su oni civili dovođeni ovamo. Bilo je dokaza, ali nije bilo volje- dodao je on.

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Trojicu braće oslobodili optužbe za ratne zločine nad Hrvatima: Spasila ih je smrt svjedoka

Okupljeni logoraši su tijekom dana položili vijence kod muzeja u Jablanici, nakon čega su sudjelovali svetoj misi za poginule i umrle logoraše.

Za ratne zločine ubojstva, premlaćivanja, maltretiranja i silovanja osuđena su dva bivša pripadnika Armije BiH.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare